Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Hoe betrek je meer jongeren bij je organisatie?

Hoe betrek je meer jongeren bij je organisatie?

Natuur en milieuorganisaties blijken heel goed in staat om kinderen tot 12 jaar te bereiken. Daarna gebeurt er helaas weinig, omdat men veronderstelt dat onder jongeren bijvoorbeeld geen interesse is in natuur en ze te druk zijn met andere zaken. Het afgelopen half jaar deed Luuk de Vries bij Natuur en Milieu Overijssel wetenschappelijk onderzoek naar de betrokkenheid en vrijwillige inzet van jongeren bij natuur- en milieuorganisaties. Reden voor het onderzoek Jong & Natuur is dat veel natuur- en milieuorganisaties meer jongeren willen betrekken, maar daar niet goed in slagen.

Het onderzoek Jong en natuur is een initiatief van Natuur en Milieu Overijssel en uitgevoerd door Luuk de Vries, student master GEO-communicatie aan de Universiteit van Utrecht. Het onderzoek bestond uit een uitgebreide literatuurverkenning, gesprekken met lokale natuur- en milieuorganisaties, gesprekken met provinciale en landelijke organisaties met kennis en ervaring over de belevingswereld en interesses van jongeren, een enquête  onder 272 jongeren (leeftijd 12-21 jaar) en een groepsopdracht om zelf een natuuractiviteit te bedenken.

Tips
De conclusies en resultaten van het onderzoek bieden natuur- en milieuorganisaties goede handvatten om meer jongeren te betrekken bij de organisatie en ze op de langere termijn te interesseren voor vrijwilligerswerk.  Hiervoor ontwikkelden wij een eenvoudig stappenplan.  Kijk voor het persbericht, het stappenplan en het eindrapport  onder meer over dit thema.

Meer weten?
wilt u meer weten over dit onderzoek en/of over de resultaten en aanbevelingen? Neem dan contact op met Livia Leysen, tel. (038) 4250976  of mail leysen@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF