Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Unipro zo trots als een pauw op winnen ‘Groene twinkeling’

Unipro zo trots als een pauw op winnen ‘Groene twinkeling’

Pand Unipro 3Elk jaar reiken Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel tijdens hun nieuwjaarsbijeenkomst ‘’de Groene twinkeling’’ uit aan een  bedrijf dat zich op een bijzondere manier inzet voor de biodiversiteit in Overijssel. Op 15 januari viel die eer te buurt aan Unipro in Haaksbergen. Volgens de jury  is het bedrijf een voorbeeld voor anderen voor wat betreft de energie- en waterbesparende maatregelen en natuurontwikkeling. Maurice Beijk, MVO-ambassadeur bij Unipro, vertelt in een interview hoe trots Unipro is op deze prijs. “We waren heel erg verguld. Het is echt een schouderklopje voor al onze inspanningen. Nu loopt iedereen hier vol trots rond. Het is echt bij iedereen binnengekomen.”

Bedrijven kunnen zichzelf voordragen voor de Groene Twinkeling, maar ook anderen kunnen dat doen. Unipro is door iemand anders voorgedragen, maar door wie dat weten ze tot op de dag van vandaag niet. Maurice Beijk: “Het kwam volledig uit de lucht vallen. Wie ons genomineerd heeft blijft gissen. Mogelijk is dat de provincie geweest, omdat Unipro een van de provinciale icoonprojecten is. Dat we vervolgens ook nog de prijs mochten ontvangen was een volslagen verrassing, dat hadden we nooit verwacht. Voor ons is deze prijs van grote betekenis omdat die van onze belangrijkste criticasters komt”.

De natuur goed beschermd
“Het gaat ons niet alleen om het duurzame gebouw en duurzame bedrijfsprocessen, maar we kijken ook bewust naar onze omgeving. Zo heeft Unipro ervoor gezorgd dat bermen met elkaar in verbinding staan, hebben we een salamanderpool op ons eigen terrein aangelegd, staan er insectenhotels en ligt er op het gebouw een sedumdak dat verkoelend werkt en fijnstof bindt. Recent is Unipro sponsor geworden in het waterproject Lankheet. Onze belangrijkste drijfveer is ‘het zo klein mogelijk maken van onze voetafdruk’. De eindigheid van dingen, dat is de reden dat wij met respect met onze omgeving omgaan.

Groene publiciteit
De bekendheid van Unipro was al groot, maar de bekendheid is enorm toegenomen en nu ook uit ‘de groene hoek’. Volgens Maurice heeft dit er voor gezorgd dat een aantal ontwikkelingen in een stroomversnelling kwamen en is het bewustzijn rondom biodiversiteit ook echt bij de medewerkers binnen gekomen.

Ook in aanmerking komen voor de Groene Twinkeling?
Ook in 2016 reiken we weer de groene twinkeling uit. Wie een kans wil maken om deze groene wisselbokaal in de wacht te slepen, kan zich tot 19 november aanmelden. Het is ook mogelijk om een ander bedrijf voor te dragen. Meer informatie over de criteria en hoe je een bedrijf voordraagt staat op www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF