Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Schaliegas onverstandig en onnodig

Schaliegas onverstandig en onnodig

Het wordt steeds duidelijker dat de nadelen van schalie- en steenkoolgas veel groter zijn dan de voordelen. Boortorens ontsieren het landschap, er ontstaat veel geluidsoverlast, er bestaat kans op vervuiling van het drinkwater, er komt veel chemisch afval vrij, er moet veel heen en weer gereden worden met tankwagens en het gas verdringt bronnen van duurzame energie. En dat terwijl er maar voor maximaal 5-10 jaar gas uit de grond gehaald kan worden.

Als Natuur en Milieu Overijssel stonden we kritisch tegenover schaliegas, maar wilden de uitkomsten van het onderzoek door Economische Zaken afwachten, om daarmee een open discussie over de voors en tegens van schaliegas te voeren. Nu de uitkomsten van het onderzoek echter geheim moeten blijven en een open discussie onmogelijk wordt gemaakt, gaan wij uit van de stand van zaken, zoals die nu is. En dan is het voor ons helder: aan het exploiteren van de beperkte hoeveelheid gas kleven veel nadelen en het gebruik staat de transitie naar duurzame energie in de weg. Wij raden dan ook alle partijen aan om in Nederland af te zien van deze hype en  geld en menskracht in te zetten op de overgang naar duurzame energie. Dat is een gigantische uitdaging voor ons allemaal. Laten we daar dan ook met elkaar de schouders onder zetten!

Een overzicht van de risico’s van de winning van schaliegas  vind je in het artikel van Jan Rotmans: http://www.janrotmans.nl/nieuws/het-originele-en-offici-le-artikel-over-schaliegas-inclusief-bronvermelding.html.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit thema kun je contact opnemen met Ruud Pleune, tel. (038) 4250975 of  pleune@natuurenmilieuoverijssel.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF