Voedselbossen

Voedselbossen

Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen met eetbare delen. Op steeds meer plekken starten initiatieven met het aanplanten van voedselbossen. Het grote voordeel: ze vergroten de biodiversiteit, ze zorgen voor een gezonde bodem en gaandeweg vragen ze steeds minder onderhoud. En ze leveren elk jaar meer eetbaars op!

School voor Voedselbosbouw Overijssel
Natuur en Milieu Overijssel, Stichting Voedselbosbouw Nederland en Werkplaats Voedselbossen Oost Nederland werken samen in de School voor Voedselbosbouw Overijssel. Dit is een nieuw traject waar voedselbosinitiatieven scholing, ondersteuning en inspiratie krijgen en onderlinge uitwisseling plaatsvindt. 

Bijeenkomsten en cursussen
Ook nieuwsgierig naar voedselbossen? De School voor Voedselbosbouw organiseert informatieavonden, oriëntatiecursussen en ontwerpcursussen. De informatieavonden zijn bedoeld voor iedereen die een beter beeld wil krijgen van wat voedselbossen zijn, welke principes
erachter zitten en welke mogelijkheden je in de praktijk kunt creëren (solo of samen met anderen). Tijdens de oriëntatiecursus (één dag) ontdek je of een voedselbos écht iets voor jou is en wat je daarvoor nodig hebt. Een voedselbos kan je namelijk veel opleveren, als je je er maar goed in verdiept. Je krijgt meer inzicht in het wat en waarom van voedselbossen, hun mogelijke functies en meerwaarde. Ook onderzoek je of een voedselbos zou passen bij de plek, de doelen en de middelen die jijzelf of met anderen hebt. Tijdens de doorgetimmerde ontwerpcursus (acht dagen) verdiep je je kennis en inzicht in voedselbossen en doorloop je een traject waarin je met elkaar leert werken met de universele principes ervan, zodat je die rechtstreeks in je eigen praktijksituatie kunt gaan toepassen. De ontwerpcursus bevat ook een excursie en is vooral van waarde als je aandacht aan tussentijds huiswerk kunt besteden. 

Uitnodigingen voor informatieavonden en cursussen volgen als er nieuwe data zijn gepland. 

Werkplaats Voedselbossen Oost-Nederland
De Werkplaats voedselbossen Oost Nederlands is opgericht om met professionals en praktiserende hobbyisten inhoudelijk te verdiepen in voedselbossen en de kennis beschikbaar te stellen in het netwerk. De Werkplaats richt zich op Oost-Nederland en is opgericht door een combinatie van experts, particulieren en professionals in samenwerking met de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuur en Milieu Overijssel.

Hieronder staat een overzicht van de presentaties en verslagen van de verdiepingsdagen:

 

Wil je meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Boomfeestdag, Voedsel & Gezondheid, Vrijwilligers