Voedselbossen

Voedselbos

Op steeds meer plekken starten mensen een voedselbos. Dat is een geweldige ontwikkeling! Een voedselbos vergroot de biodiversiteit, zorgt voor een gezonde bodem en levert allerlei bruikbare producten op. Maar hoe pak je het aan? Wil jij een voedselbos realiseren of verken je de mogelijkheden? Wij helpen je graag op weg en geven antwoord op veel van je vragen. 

Klik hier om antwoord te krijgen op veelgestelde vragen over voedselbossen!


School voor Voedselbosbouw Overijssel
Natuur en Milieu Overijssel, Stichting Voedselbosbouw Nederland en Werkplaats Voedselbossen Oost Nederland werken samen in de School voor Voedselbosbouw Overijssel. Dit is een nieuw traject waar voedselbosinitiatieven scholing, ondersteuning en inspiratie krijgen en onderlinge uitwisseling plaatsvindt.

Veelgestelde vragen over voedselbossen
Wil jij een voedselbos realiseren, of ben je de mogelijkheden aan het verkennen? Hartstikke mooi! We helpen je graag op weg met onze pagina met veelgestelde vragen. We hebben veel informatie voor je op een rij gezet met voornamelijk verwijzingen naar bestaande sites en documenten, zie zijn bedoeld om jouw idee of initiatief een zet in de juiste richting te geven.

Bijeenkomsten en cursussen
Ook nieuwsgierig naar voedselbossen? De School voor Voedselbosbouw organiseert informatieavonden, oriëntatiecursussen en ontwerpcursussen. De informatieavonden zijn bedoeld voor iedereen die een beter beeld wil krijgen van wat voedselbossen zijn, welke principes erachter zitten en welke mogelijkheden je in de praktijk kunt creëren (solo of samen met anderen).

Tijdens de oriëntatiecursus (één dag) ontdek je of een voedselbos écht iets voor jou is en wat je daarvoor nodig hebt. Een voedselbos kan je namelijk veel opleveren, als je je er maar goed in verdiept. Je krijgt meer inzicht in het wat en waarom van voedselbossen, hun mogelijke functies en meerwaarde. Ook onderzoek je of een voedselbos zou passen bij de plek, de doelen en de middelen die jijzelf of met anderen hebt.

Tijdens de doorgetimmerde ontwerpcursus (acht dagen) verdiep je je kennis en inzicht in voedselbossen en doorloop je een traject waarin je met elkaar leert werken met de universele principes ervan, zodat je die rechtstreeks in je eigen praktijksituatie kunt gaan toepassen. De ontwerpcursus bevat ook een excursie en is vooral van waarde als je aandacht aan tussentijds huiswerk kunt besteden. 

De Ontwerpcursus Voedselbos in Overijssel is bedoeld voor mensen die een voedselbos willen aanleggen en hier ook plek voor hebben. In deze cursus leer je wat er precies bij komt kijken en doe je inspiratie op bij andere voedselbossen. Vervolgens ga je aan de slag met het inrichten van jouw eigen voedselbos. Je krijgt hulp van ervaren docenten en de andere deelnemers om er een rijk en productief voedselbos van te maken. De cursus bestaat in totaal uit vijf cursusdagen. Bekijk het programma! Benieuwd naar de uitnodiging? Klik dan hier.
Wegens corona worden de nieuwe data nog gepland. U kunt zich wel alvast aanmelden en later betalen.

Werkplaats Voedselbossen Oost-Nederland
De Werkplaats voedselbossen Oost Nederlands is opgericht om met professionals en praktiserende hobbyisten inhoudelijk te verdiepen in voedselbossen en de kennis beschikbaar te stellen in het netwerk. De Werkplaats richt zich op Oost-Nederland en is opgericht door een combinatie van experts, particulieren en professionals in samenwerking met de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuur en Milieu Overijssel.

Hieronder staat een overzicht van de presentaties en verslagen van de verdiepingsdagen:

De voedselboskaart

Jouw voedselbos of kwekerij op deze voedselboskaart? Dat kan! Stuur een mail naar voedselboskaart@gmail.com. en ontvang een link voor het invoerportaal.

Wil je meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Boomfeestdag, Voedsel & Gezondheid, Vrijwilligers