Voedselbossen

Voedselbos

Op steeds meer plekken starten mensen een voedselbos. Dat is een geweldige ontwikkeling! Een voedselbos vergroot de biodiversiteit, zorgt voor een gezonde bodem en levert allerlei bruikbare producten op. Maar hoe pak je het aan? Wil jij een voedselbos realiseren of verken je de mogelijkheden? Wij helpen je graag op weg en geven antwoord op veel van je vragen. 

Kennisbank voedselbossen

Wil jij een voedselbos realiseren? Of ben je de mogelijkheden aan het verkennen? Hartstikke mooi! We helpen je graag op weg met onze kennisbank voedselbossen. We hebben veel informatie voor je op een rij gezet met voornamelijk verwijzingen naar bestaande sites en documenten, zie zijn bedoeld om jouw idee of initiatief een zet in de juiste richting te geven.

Dat is handig! Alle informatie over
voedselbossen op een rij!

Ga naar onze kennisbank

Cursussen en kennissessies

School voor Voedselbosbouw Overijssel
Natuur en Milieu Overijssel, De Voedselboss, Stichting Voedselbosbouw Nederland en Werkplaats Voedselbossen Oost Nederland werken samen in de School voor Voedselbosbouw Overijssel. In dit traject krijgen voedselbosinitiatieven scholing, ondersteuning en inspiratie en vindt onderlinge uitwisseling plaats.

Ontwerpcursus voedselbossen
De Ontwerpcursus Voedselbossen is bedoeld voor mensen die een voedselbos willen aanleggen en hier ook plek voor hebben. In deze cursus leer je wat er precies bij komt kijken en doe je inspiratie op bij andere voedselbossen. Vervolgens ga je aan de slag met het inrichten van jouw eigen voedselbos. Je krijgt hulp van ervaren docenten en de andere deelnemers om er een rijk en productief voedselbos van te maken. De ontwerpcursus bestaat uit vijf cursusdagen en bevat ook een excursie. De cursus is vooral van waarde als je aandacht aan tussentijds huiswerk kunt besteden.

De ontwerpcursus wordt één keer per jaar gegeven tussen mei en september. Wil je op de mailinglist voor uitnodigingen voor toekomstige cursussen? Meld je dan aan bij adema@natuurenmilieuoverijssel.nl o.v.v. interesse in ontwerpcursus. De ontwerpcursus wordt aangeboden door Green Deal Voedselbossen en wordt gegeven door Martijn Aalbrecht. Voor meer informatie zie www.devoedselboss.nl.

Werkplaats Voedselbossen Oost Nederland: kennis- en doedagen
De Werkplaats voedselbossen Oost Nederland organiseert kennis- en doedagen. De werkplaats is opgericht om met professionals en praktiserende hobbyisten inhoudelijk te verdiepen in voedselbossen en de kennis beschikbaar te stellen in het netwerk. De Werkplaats richt zich op Oost-Nederland en is opgericht door een combinatie van experts, particulieren en professionals in samenwerking met de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuur en Milieu Overijssel.

Wil je op de hoogte gehouden worden van aankomende kennisdagen? Meld je dan aan bij adema@natuurenmilieuoverijssel.nl o.v.v. werkplaats voedselbossen.

Weten wat er op andere verdiepingsdagen besproken is? Hieronder staat een overzicht van de presentaties en verslagen van de verdiepingsdagen:

De voedselboskaart

Jouw voedselbos of kwekerij op deze voedselboskaart? Dat kan! Stuur een mail naar voedselboskaart@gmail.com. en ontvang een link voor het invoerportaal.

Wil je meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid