Groene Twinkeling: de groenste prijs voor ondernemend Overijssel

Groene Twinkeling: de groenste prijs voor ondernemend Overijssel

Bewoners(groepen), natuurorganisaties en overheden maken zich sterk voor meer biodiversiteit. En bedrijven? Het is nog niet vanzelfsprekend dat biodiversiteit onderdeel is van hun bedrijfsvoering. Met de Groene Twinkeling, de groenste prijs voor ondernemend Overijssel, laten we zien dat ondernemerschap en biodiversiteit echter heel goed samengaan. Bedrijven kunnen zich elk in het najaar zelf aanmelden voor de Groene Twinkeling of  worden voorgedragen door derden. 

In de Groene Twinkeling werken we samen met Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De uitreiking is tijdens onze gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst. Sinds 2012 organiseren wij de Groene Twinkeling en hebben uiteenlopende bedrijven deze biodiversiteitsprijs in de wacht gesleept. Onderstaande ondernemingen gingen de afgelopen jaren er met de prijs vandoor.

 

  • Infraspecialist Roelofs BV uit Den Ham heeft als eerste commerciële bedrijf in Nederland meegewerkt aan de ontwikkeling van Tijdelijke Natuur en wel in het project Eeserwold in Steenwijk.
  • Afvalverwerkingsbedrijf Twence is initiatiefnemer, inspirator en aanjager van de natuurlijke inrichting van een afvalstortplaats en de omgeving hiervan in Twekkelo.
  • De Vechtdalhoeve stimuleert met beweiding door oer-Hollandse Brandrode runderen de biodiversiteit van het Vechtdal en laat bezoekers met hun koe-safari mensen genieten van natuur en landschap
  • Unipro ontwikkelde een CO2 neutraal pand, dat ook nog eens energie- en waterbesparend is ingericht. Het prachtige sedumdak is een waardevolle toevoeging voor de natuur.
  • Online warenhuis Wehkamp heeft een heemtuin op het eigen terrein aangelegd en investeert in initiatieven om bedrijventerrein Hessenpoort natuurlijker en duurzamer te maken.
  • Overesch Ecologische landbouw stimuleert de biodiversiteit door haar varkens in te zetten bij bosbeheer. Daarnaast betrekt Overesch ook het brede publiek bij hun ecologische gedachtengoed met een bezoekerscentrum en belevingspad
  • Bakkerij Slatman verbouwt op een natuurlijke wijze Sint Jansrogge en zaait daarbij akkerranden in om de biodiversiteit in de omgeving te verbeteren. De bakkersfamilie deelt haar gedachtengoed met klanten.
  • Kinderdagverblijf ’t Werkel in Zwolle laat kinderen van 0 tot 13 jaar spelenderwijs de natuur ontdekken in de moestuin en avontuurlijke natuurtuin.
  • De Melkbrouwerij is met hun natuurinclusieve bedrijfsvoering, en de creatieve wijze waarop zij aandachtvragen voor biodiversiteit een groot voorbeeld voor alle boeren in Overijssel.

Wil je meer weten?

Profiel Willem Seine

Willem Seine

Projectleider Klimaatadaptatie