e-BATTLE

e-BATTLE

De e-BATTLE is een educatief project waarbij leerlingen van Overijsselse basisscholen op eigen wijze campagne voeren om zoveel mogelijk energie te besparen op school. Tijdens de Final Battle presenteren de leerlingen hun campagne op het provinciehuis. De school met de beste campagne gaat er met de hoofdprijs van door! 

Veel scholen hebben een hoog energieverbruik. Met het treffen van gebouw gerelateerde maatregelen kunnen zij meestal veel energie besparen. Maar ook aandacht voor gedrag is onmisbaar. Als je je niet bewust bent van je eigen gedrag, hebben de energiemaatregelen minder effect. Extra isolatie heeft immers niet zo veel nut als iedereen de deuren en ramen open laat staan. Het blijkt zelfs dat 15% energiebesparing makkelijk haalbaar is zonder enige technische ingreep. Daarom gaan de leerlingen in de e-BATTLE hun eigen campagne vormgeven en uitvoeren om zoveel mogelijk energie te besparen op school. 

e-BATTLE
De leerlingen geven hun eigen campagne vorm. Dit doen zij aan de hand van zes ‘energy levels’ waarbij zij een energy-team vormen, een plan van aanpak schrijven, de omgeving betrekken, een event op school organiseren, nadenken over een vervolg en hiermee concreet energie gaan besparen. Hoe zij dit doen, bepalen de leerlingen zelf. Tijdens The Final Battle komen alle tien de scholen bij elkaar in de statenzaal van het provinciehuis in Zwolle. Zij presenteren hun resultaten aan een deskundig jury panel. In dit panel zitten de partners van het programma Nieuwe Energie Overijssel. De jury en het publiek kiezen samen de grote winnaar die er met de hoofdprijs vandoor gaat.

Duurzame Scholen Overijssel
Naast de organisatie van de-BATTLE zijn wij ook adviseur in het project Duurzame Scholen Overijssel. Basisscholen kunnen begeleiding krijgen bij het energiezuinig maken van het schoolgebouw. Het gaat dan om maatregelen die leiden tot minder energiegebruik en verbetering van het binnenklimaat van de school. 

Wil je meer weten?