Circulair Café

Circulair Café

Circulaire economie is het nieuwe duurzaamheid: meer scheiden en producten vaker repareren of delen met de buren. Wat betekent dat voor jou? Hoe doe je dat samen met je buren of stadsgenoten en hoe bereik je producenten en winkelketens om hun aanbod te veranderen? Om inspiratie op te doen en ideeën uit te wisselen over dit thema, organiseert Natuur en Milieu Overijssel het Circulair Café voor lokale initiatieven en bewoners.

Themabijeenkomst Circulair Huishouden
Van de overheid verwachten we klimaatafspraken, van bedrijven vragen we om duurzamer te produceren en op ons dak leggen we zonnepanelen. Maar een duurzame wereld vraagt om meer. Niet alleen bij bedrijven en overheden, maar ook in ons dagelijks huishouden. De 40 kilo voedsel die we per persoon per jaar weggooien, de oranje container die we elke maand aan de weg zetten en de kleding waarop we zijn uitgekeken, vragen om een nieuwe benadering. Hoe maken we van ons huishouden een duurzaam huishouden? En hoe nemen we onze buren daarin mee?

De nieuwste oplossing heet ‘circulaire economie’. In een circulaire economie bestaat geen afval. In een circulaire economie bestaan wel grondstoffen: gebruikte materialen die opnieuw de productieketen in gaan of worden opgenomen door de natuur. Voedselrestanten worden compost, plastic verpakkingen wandtegels en de vezels van gebruikte kleding zijn de grondstof voor je nieuwe broek. 

Maar heb je dan een afvalsorteercentrum nodig in je keukenkast? Maken we een centrale composthoop in elke wijk? Op welke manieren geef je gebruikte kleding door? Verwachten we iets van producenten en winkelketens en wat kunnen we leren van andere lokale initiatieven? Wat werkt inmiddels goed en wat nog niet? Zijn er nieuwe ideeën waar kunnen we van leren en hoe krijg je mensen betrokken? Al deze vragen kwamen aan bod tijdens het eerste Circulair Café over Circulair Huishouden. 

Wil je meer weten?