Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Voedsel en gezondheid

Voedsel en gezondheid

Natuur en Milieu Overijssel werkt aan het verduurzamen van de voedseleten en het stimuleren van consumenten tot bewust, duurzame voedingskeuzes. Belangrijke thema’s zijn: transitie naar meer groene eiwitten, sterkere binding tussen consumenten en producenten en minder voedselverspilling. 

Op deze onderwerpen werken we samen met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), provincie Overijssel, vernieuwers in de agro & foodsector, GGD en zorginstellingen.

Onze voedsel- en gezondheidsprojecten zijn onder andere:

 • Creathon ‘Voedsel uit de streek”
  Het kopen van producten uit de streek, een mooi en gezond landschap en boeren die daar aan bijdragen en baat bij hebben. Dit klinkt als een mooie win-win situatie! Helaas is dit vaak nog niet het geval in Overijssel. Daarom hebben tijdens onze Creathon ”Voedsel uit de streek” 66 deelnemers hun krachten gebundeld om een innovatief idee te bedenken dat van voedsel uit de streek een ijzersterk concept maakt.

 

 • De Groene visite
  De Groene Visite is een provinciaal netwerk van vrijwilligers die op bezoek gaan bij aan huis gebonden dementerende ouderen en langdurig zieken. En ze gaan niet op pad met lege handen. Ze nemen ‘De Natuur’ mee naar binnen. Hiervoor gebruiken de vrijwilligers thematische natuurkoffers met materialen die alle zintuigen ”aanzetten”,herinneringen activeren en gesprekken op gang brengen. In de Groene Visite werken we samen met lokale 1.Logo_DeGroeneVisite_DigitaalIVN-afdelingen, Zwolle Doet en Ouderen Belangenorganisaties Overijssel. Inmiddels zijn er in 5 regio’s 45 vrijwilligers actief voor De Groene visite.

 

 • Natuurlijk Samen
  In 2016 is een nieuw project van start gegaan: Natuurlijk Samen. Het resultaat van een samenwerking met Zorgspectrum Het Zand (ZHZ). In Natuurlijk Samen gaan cliënten van ZHZ en bewoners uit Zwolle en Heino samen op pad in de natuur. Denk hierbij aan wandelingen, speuren naar waterdiertjes, de moestuin onderhouden en dieren verzorgen. Door de gezamenlijke activiteiten van cliënten en inwoners, wordt de zorginstelling meer onderdeel van de wijk en de lokale samenleving. Het genieten van de natuur en de nieuwe contacten zijn een welkome afleiding voor de cliënten van Het Zand.

Natuurlijk Samen klein

 • Natuurlijk Fit
  In 2016 is ook het project Natuurlijk Fit gestart. Ook hierin werken we samen met Zorgspectrum Het Zand (ZHZ). Dit project stimuleert alleenstaande, zelfstandig wonende ouderen met één of meerdere beperkingen om meer te bewegen in de natuur en nieuwe sociale contacten op te doen met andere ouderen. De parken, vijvers, bossen en dierenweides op en rond de zorglocaties Het Wooldhuis (Heino) en De Berghorst (Staphorst) bieden daarvoor uitstekende mogelijkheden. Enthousiaste natuurgidsen begeleiden de wandelingen en maken er een echte belevenis van vol activiteiten die de zintuigen prikkelen. Naast natuurgidsen loopt er ook een zorgmedewerker mee die de ouderen in staat stelt op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over hun beperkingen.

 

 • Ecologische voetafdruk
  Iedereen heeft ruimte nodig om te leven. Ruimte voor het verbouwen van voedsel, het verwarmen van je huis, het verwerken van afval of het reizen naar je werk. Elke persoon op aarde heeft ongeveer 1,8 hectare hiervoor beschikbaar. Dit is gelijk aan vier voetbalvelden. Maar de gemiddelde Nederlander gebruikt er wel twaalf! We vragen dus meer van de aarde, dan zij ons kan geven. De Overijsselse ecologische voetafdruk van Natuur en Milieu Overijsselis een online scan die inzicht geeft in de hoeveelheid land die jaarlijks nodig is voor je consumptie. De grootte van je voetafdruk hangt af van je levensstijl. Na de scan krijg je handige en leuke tips om jouw voetafdruk te verkleinen.

 

 • Einde aan voedselverspilling
  Samen met Youth Food Movement Zwolle organiseren wij met enige regelmaat IMG_0312publiekscampagnes en guerrilla acties om voedselverspilling aan de kaak te stellen. Zo hebben we met de Voedselbank en vrijwilligers, in overleg met telers, misvormde groenten die zijn overgebleven tijdens het oogsten gejut. De mooiste producten waren voor de Voedselbank. De overige producten hebben we met een verrassingsactie in de stad uitgedeeld aan voorbijgangers. Aan deze guerrilla actie is eveneens een educatief scholenproject gekoppeld voor de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs . Zie elders op deze website.

 

 • Teek Away App
  Het aantal teken in de natuur lijkt alleen maar toe te nemen. Een potentieel gevaar, omdat sommige de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Een belangrijke waarschuwing daarom voor wie de natuur intrekt: wees goed voorbereid en controleer ’s avonds je lijf op teken. Om je hierbij te helpen heeft Natuur en Milieu Overijssel een handige App ontwikkeld die je gratis kunt downloaden voor iOS (Apple) in de App Store en voor Android in de Play Store. De app zhelpt je om eenvoudig en slim om te gaan met teken. Bovendien bevat de app veel tips en weetjes over teken.
 • Ecologisch moestuinieren
  Samen met Velt België, de Brabantse Milieufederatie en Natuur en Milieu Federatie Noord Holland hebben wij 25 nieuwe Velt docenten opgeleid om in Overijssel cursussen en trainingen te geven in moestuinieren met hart en oog voor de natuur.

 

 • Nieuwe eiwitten in de lift
  De keuze die we elke dag maken als het om ons eten gaat, bepaalt in sterke mate onze ecologische voetafdruk. Vooral het gebruik van dierlijke producten is niet duurzaam. Voor het voeren van de veestapel worden veel landbouwproducten gebruikt die voor menselijke consumptie geschikt zijn. En afhankelijk van de soort veeteelt is voor 1 kilo vlees 3 tot 10 kilo graan, soja, tapioca en maïs nodig. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor alternatieve, plantaardige eiwitten. Ook bedrijven zien hier brood in. Op verschillende plekken in Nederland en ook in Overijssel zijn tientallen ondernemers inmiddels met succes in de business van nieuwe eiwitten gestapt. Denk daarbij aan de commerciële teelt en verwerking van bijvoorbeeld insecten, Nederlandse soja, lupine, algen en kroos. Niet alleen voor menselijke consumptie, maar ook als basis voor veevoeder of zelf cosmetica. Eind 2016 organiseerde Natuur en Milieu Overijssel samen met de Rabobank Regio Zwolle, Kennispoort Regio Zwolle en provincie Overijssel een inspirerend en goed bezocht symposium ”Ondernemen met nieuwe eiwitten”.

 

 • Centrum Vers & Gezond
  Samen met 6 andere partners hebben we gewerkt aan het uitwerken van een concept voor landbouw in leegstaande gebouwen: het centrum Vers & Gezond. Daarbij staat een duurzame en efficiënte teelt met gegarandeerde opbrengst centraal. In het centrum wordt onderzoek gedaan naar het optimaliseren van teelt en voedingswaarde en de hiermee samenhangende gezondheidsbevorderende eigenschappen, met als doelstelling een eerlijk en gezonder product uit een verkorte keten. Ook veel aandacht voor educatie en voorlichting over ‘nieuwe’ gewassen om transparantie te onderstrepen en kennis en ervaring te delen.

Interessante publicaties en filmpjes

Magazine ”Proef de wilde natuur uit Overijssel”Proef de liefde
Magazine ”Proef de liefde uit Overijssel”
Magazine “Proef de rijke oogst”
Youtube filmpje voedseltransitie
Ecologische voetafdruk promo Waar trek jij de lijn?

Meer weten, vragen of tips?

Neem contact op met Peter Adema, adema@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038-4250995.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF