Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Educatie en bewustwording

Educatie en bewustwording

Bekijk hier ons overzicht van al het educatieve aanbod op duurzaamheid, energie, natuur, voedsel, water en grondstoffen.

Educatie is een belangrijke peiler voor toekomstig draagvlak voor natuur(behoud) en duurzaamheid. Educatie is niet exclusief gericht op leerlingen in het basisonderwijs, maar op alle leeftijden. We blijven ons netwerk van NME-gemeenten van interessante educatieve materialen en projecten voorzien, ontwikkelen hierin ook nieuw, eigentijds aanbod en investeren in de uitbreiding van dit netwerk. Op het gebied van (bewustwordings)campagnes hebben we een min of meer stabiel en succesvol aanbod en portfolio van inspirerende voorbeelden om mensen te stimuleren tot het maken van duurzame keuzes.

We maken onderdeel uit van het RVO programma Duurzaam Door/Verder, werken samen met onderwijs en NME-centra. Bovendien zijn lokale vrijwilligersgroepen zoals IVN-groepen en vrijwilligers (verbonden aan onze eigen organisatie), Waterschap, provincie Overijssel en Terrein Beheerders bijzonder belangrijke partners.

De projecten die wij in het kader van Educatie en bewustwording uitvoeren zijn onder andere:

 • Lesmethoden en educatieve hulpmiddelen
  Wij zijn in het bezit van een grote hoeveelheid lesmaterialen, leskisten en educatieve hulpmiddelen voor scholen, maar ook voor aangesloten vrijwilligersorganisaties. Wil je lesmateriaal van Natuur en Milieu Overijssel reserveren? Ga dan naar onze nieuwe NME-website.
 • Adviseurs van de Toekomst
  Adviseurs van de Toekomst is een project voor het voortgezet onderwijs. Klassen gaan als adviesbureau aan de slag met een opdracht voor een echte opdrachtgever. Het project maakt gebruik van de methodiek Scholen voor Duurzaamheid en brengt jonge mensen in aanraking met real life opdrachten uit het werkveld van onder andere overheid en waterschappen. Meer informatie over de methodiek: methodiek scholen voor duurzaamheid
 • Waste Battle
  Zwerfaval is een hardnekkig en veel voorkomend probleem waar veel mensen zich aan ergeren. Het werkt verdere verloedering in de hand, trekt ongedierte aan en kost gemeenten veel geld. Redenen genoeg om serieus werk te maken van het voorkomen van zwerfafval. Maar hoe doe je dat? In de Waste Battle gaan we samen met basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs op zoek naar innovatieve en effectieve oplossingen die verder gaan dan een bewustwordingscampagne en opruimacties. In de methode werken we samen met bedrijven en met effectieve methodieken als gamification en nudge. Lees meer.      dscf63091
 • Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid
  Op 10 oktober is het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag laat heel Nederland met duizenden activiteiten zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijk kan. Kinderen hebben ook veel vragen en ideeën over milieu, verdeling van rijkdom, natuur en samenleven. Daarom organiseren wij elk jaar een voorleesactie voor de basisscholen (groep 1 tot en met 8). Lees meer >
 • Expeditie Uiterwaard
  Tijdens Expeditie Uiterwaard voeren leerlingen uit groep 7 en 8 educatieve opdrachten uit in de uiterwaarden langs de IJssel. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta! Ervaren expeditiegidsen begeleiden de struintocht. Na een voorbereidende les in de eigen klas, gaan de leerlingen buiten aan de slag met allerlei leuke veldwerkopdrachten.
 • Stoere Buitendag
  Met de Stoere Buitendag brengen we samen met Travers Welzijn kinderen weer in contact brengen met de natuur bij hen om de hoek en laten we zien dat buiten spelen ook in de herfst heel erg leuk, leerzaam en gezond is. In deze tijd vallen de gekleurde bladeren van de bomen, liggen de kastanjes en eikels voor het oprapen, bouwen egels een overwinteringsnestje en blaast de wind guur om je oren. Genoeg te doen en te beleven dus.
 • Ecologische voetafdruk.
  Natuur en Milieu Overijssel daagt elke Overijsselaar uit zijn of haar ecologische voetafdruk te meten met de nieuwe online scan. Deze scan meet het effect van je leefstijl op de aarde en vergelijkt deze met de gemiddelde Nederlander. Aan het eind van de scan krijg je handige tips om je voetafdruk te verkleinen. Al ruim 100 Overijsselaars hebben de scan ingevuld. Vul hem ook in!
 • Boomfeestdag
  In maart organiseren wij elk jaar samen met provincie, gemeenten en scholen de Nationale Boomfeestdag. Tijdens een feestelijke happening gaan kinderen aan de slag met een schop en een gieter om extra bomen aan te planten. Zo wordt Overijssel weer een stukje groener.img_1440
 • Nacht van de Nacht
  Speuren naar uilen en vleermuizen, een belevingstocht in het donker en uitleg krijgen over de sterrenhemel? Tijdens de Nacht van de Nacht, op de laatste zaterdag van oktober, is dat mogelijk op heel veel verschillende locaties in Overijssel. Lokale vrijwilligers organiseren in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel tal van bijzondere activiteiten waarbij de beleving van de donkere nacht en het belang van duisternis voor mens en dier centraal staan. Ook schenken we aandacht aan het voorkomen van lichtvervuiling door gemeenten, bedrijven en particulieren.
 • Duurzame scholen
  Scholen hebben steeds meer belangstelling voor een gezonde en duurzame leeromgeving voor hun leerlingen. Denk daarbij aan een gezond binnenklimaat, een groen speelplein, gezonde voeding, zonnepanelen en een energiezuinig schoolgebouw. Een mooie ontwikkeling die wij van harte stimuleren en waarbij wij scholen op een effectieve, integrale manier kunnen ondersteunen. Dit alles onder de vlag van Duurzame scholen.
 • Expeditie Wildernis
  Buiten spelen is leuk, reuze gezond en avontuurlijk! Ook bij flinke wind of plenzende regen en zelfs wanneer de wereld bedekt is met een laagje sneeuw. Expeditie Wildernis sluit hier naadloos op aan en staat garant voor een paar uur lekker buiten struinen! Met klauteren, sluipen, bouwen en eten zoeken beleven de kinderen onvergetelijke avonturen. Enthousiaste expeditie gidsen begeleiden de activiteiten en weten van alles te vertellen over de wonderlijke natuur dichtbij huis!

Meer weten, vragen of tips?
Neem contact op met Annefloor Zuurbier, zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038-4250963. Bekijk onze nieuwe NME-website voor een overzicht van al het NME-aanbod.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF