Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Wetenschappelijk onderzoek ontkracht vooroordelen over jongeren en vrijwilligerswerk in de natuur

Wetenschappelijk onderzoek ontkracht vooroordelen over jongeren en vrijwilligerswerk in de natuur

DSCF4325Het afgelopen half jaar deed Luuk de Vries bij Natuur en Milieu Overijssel wetenschappelijk onderzoek naar de betrokkenheid en vrijwillige inzet van jongeren bij natuur- en milieuorganisaties. Reden voor het onderzoek Jong & Natuur is dat veel natuur- en milieuorganisaties jongeren willen betrekken, maar daar niet goed in slagen. Uit het onderzoek Jong & Natuur blijkt dat dit voortkomt uit (voor)oordelen, beperkte kennis van de belevingswereld van jongeren en een gebrek aan mensen met feeling voor de doelgroep. De (voor)oordelen dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in natuur en het doen van vrijwilligerswerk  worden in dit onderzoek niet bevestigd. De meeste jongeren vinden natuur niet saai en ondernemen graag avontuurlijke activiteiten in de natuur.  Een derde vindt het zelfs gaaf om te begrijpen hoe de natuur werkt. Een derde blijkt ook bereid tot het af en toe vrijwillig helpen van natuur- en milieuorganisaties. Meer dan de helft van de jongeren was bijvoorbeeld bereid om te helpen bij de Stoere buitendag voor basisschoolleerlingen.

Natuur en milieuorganisaties blijken heel goed in staat om kinderen tot 12 jaar te bereiken. Daarna gebeurt er helaas weinig, omdat men veronderstelt dat onder jongeren bijvoorbeeld geen interesse is in natuur en ze te druk zijn met andere zaken. Uit het onderzoek Jong & Natuur  wordt duidelijk dat er echter voldoende kansen zijn voor natuur- en milieuorganisaties om jongeren te bereiken en hen te verleiden tot vrijwilligerswerk. Dit is ook vanuit de ideële doelstellingen gewenst. Door jongeren meer in aanraking te laten komen met natuur wordt gewerkt aan toekomstig draagvlak voor natuurbehoud. Maar hoe pak je dat aan? Uit het onderzoek blijkt dat jongeren vrijwilligerswerk doen bij organisaties waarmee ze al eerder een band hebben; ze zijn bijvoorbeeld al lid of hebben meegedaan aan activiteiten. Hier ligt dan ook de grote uitdaging voor natuur- en milieuorganisaties. Met het aanbieden van activiteiten die zijn afgestemd op de belangstelling en interesses van jongeren kan aan een zekere bekendheid en band worden gewerkt. Kernelementen voor activiteiten zijn: intense natuurbeleving, competitie, samenwerken, autonomie en een vaste begeleider die een geïnteresseerd is in de jongeren.

Het onderzoek en verder
Het onderzoek Jong en natuur is een initiatief van Natuur en Milieu Overijssel en uitgevoerd door Luuk de Vries, student master GEO-communicatie aan de Universiteit van Utrecht. Het onderzoek bestond uit een uitgebreide literatuurverkenning, gesprekken met lokale natuur- en milieuorganisaties, gesprekken met provinciale en landelijke organisaties met kennis en ervaring over de belevingswereld en interesses van jongeren, een enquête  onder 272 jongeren (leeftijd 12-21 jaar) en een groepsopdracht om zelf een natuuractiviteit te bedenken. De conclusies en resultaten van het onderzoek bieden natuur- en milieuorganisaties goede handvatten om meer jongeren te betrekken bij de organisatie en ze op de langere termijn te interesseren voor vrijwilligerswerk.  Ook ligt een samenwerking met het onderwijs voor de hand.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF