WaardeRing netwerk roept op: “Oude CD’s en kaarsen zijn waardevoller dan je denkt. Lever ze in!”

januari 12, 2024

WaardeRing-netwerk roept op:  ‘Oude CD’s en kaarsen zijn waardevoller dan je denkt. Lever ze in!’

Vanuit WaardeRing organiseren Natuur en Milieu Overijssel, Gemeente Zwolle, Stichting Kringloop Zwolle en ROVA in januari een inzamelactie voor CDs, DVDs en kaarsen.  Dat is immers een goede manier om met goede voornemens te starten: “Veel mensen hebben op zolder nog wel een doos oude CD’s liggen, terwijl er in het hele huis geen apparaat is te vinden om het af te spelen. Ook blijven er vaak kaarsstompjes over na de feestdagen. Door deze in te leveren kunnen van deze spullen weer waardevolle producten gemaakt worden. Zo wordt verspilling voorkomen én heeft u thuis weer wat meer ruimte”

Op dit moment blijven dus nog veel CD’s, DVD’s en overgebleven kaarsen thuis liggen zonder gebruikt te worden. Vaak worden deze dan na een tijd weg gegooid bij het restafval. Zonde! De spullen krijgen binnen het WaardeRing netwerk namelijk een waardevolle bestemming. Leerlingen van praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Zwolle demonteren de CD’s en DVD’s en doen hierdoor in een veilige omgeving werkervaring op. De losse onderdelen worden vervolgens gerecycled: van de CD-schijfjes wordt bijvoorbeeld het omhulsel van de bekende horecakaarsjes gemaakt. Kaarsenstompen komen terecht bij de kaarsenmakerij van Philadelphia in Kampen waar mensen met een licht verstandelijke beperking prachtige nieuwe kaarsen maken van de oude kaarsstompjes. Zo krijgen zij een waardevolle werkervaring.

Van CD naar kaarsenhouder

In deze video, gemaakt door studenten van het Deltion college, zie je de reis die CD’s afleggen.

Inleveren

De spullen kunnen worden ingeleverd bij de filialen van Stichting Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus. Deze vind je op de volgende plekken:

  • Zwolle: Nieuwe Veerallee 12 en Nieuwe Deventerweg 6
  • Dalfsen: Singel 19
  • Ommen: Strangeweg 23
  • Hasselt: Aan de Venepoort 3
  • Staphorts: J.C. van Andelweg 7

Ook kunnen ze in Zwolle en Dalfsen worden ingeleverd bij de GRIP-wagen van de ROVA. Overigens krijgen CD’s, DVD’s en kaarsen via deze inleverpunten ook na de inzamelactie in januari een duurzame bestemming.

De GRIP-wagen?

De GRIP-wagen is een mobiel inzamelpunt van de ROVA voor reststromen zoals piepschuim, hard plastic en metaal. Maar de wagen heeft ook bakken voor CDs, DVDs en kaarsen. Bij de GRIP-wagen kun je jouw reststromen inleveren zolang deze in een grote boodschappentas passen. Voor grotere hoeveelheden kan je terecht bij het ROVA-milieubrengstation. Wil je weten wanneer de GRIP-wagen in jouw buurt staat? Kijk dan op de website van de ROVA of in de ROVA-app.

Over WaardeRing

WaardeRing is het circulaire ambachtsnetwerk in de regio Zwolle. Het netwerk gaat voor een circulaire economie en inclusieve samenleving: WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen. Kijk voor meer informatie op www.waarde-ring.nl

Vragen? Neem gerust contact op!

Profiel Ilse Postma

Ilse Postma

Projectmedewerker Circulaire Economie