Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Uitnodiging Water Doe-dag 2018

Uitnodiging Water Doe-dag 2018

Voor alle vrijwilligers die actief zijn op gebied van water en educatie in Overijssel

Op 28 september organiseren Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Vechtstromen en Natuur en Milieu Overijssel wederom een leuke Water Doe-dag. De dag is bedoeld voor alle watergidsen (vrijwilligers) die werkzaam zijn in Overijssel en staat in het teken van leren en inspireren over water en educatie. Deze dag is bij bezoekerscentrum de Wieden midden in het prachtige Weerribben-Wieden. Deelname is kosteloos!

Klik hier om je aan te melden voor de Water Doe-dag 2018.

Met de Water Doe-dag willen wij watergidsen een leuke en leerzame dag bieden, waarbij aandacht is voor kennisontwikkeling, persoonlijke didactische ontwikkeling, uitwisseling en de wateractualiteit. In 2016 en 2017 hebben wij deze dag met succes georganiseerd. Daarom gaan we in 2018 hiermee door. We hopen jou ook dit jaar weer te kunnen inspireren en extra handvatten te bieden voor het waardevolle werk dat je verricht. Dit jaar hebben we geen keuze-mogelijkheden maar volgt iedereen hetzelfde leuke en afwisselende programma.

Vaartocht de Wieden
Tijdens de vaartocht vertelt de schipper je alles over het ontstaan van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De open fluisterboot vaart over de weidse Beulakerwijde en langs het mooie waterdorp Dwarsgracht. Ook passeren we het dorpje Jonen dat alleen per veerpont bereikbaar is. Via de smalle Vaartsloot varen we langs moerasbossen en hooi- en rietlanden terug naar het bezoekerscentrum. Tijdens de nazomer staan sommige oeverplanten nog steeds in bloei, bijvoorbeeld de paarse kattenstaart, moerasandoorn en koninginnenkruid. Doorgaans vol met diverse soorten vlinders. Het riet heeft in de nazomer prachtige bloeiaren. Futen, meerkoeten, aalscholvers en zo nu en dan een kuif- of tafeleend schieten voor de boot weg. En wie geluk heeft ziet of hoort de roerdomp.

Workshop over Geologie (Evert Ruiter, Alcedo Natuurprojecten)
Hoe ontstond het Nederlandse landschap zoals wij dat nu kennen en hoe beïnvloedde de mens dit landschap? Welke invloed heeft de bodemgesteldheid op flora en fauna en welke rol speelt water daarbij? Aan de hand van deze vragen vormen deelnemers tijdens deze workshop d.m.v.  allerlei praktische opdrachten een beeld van hoe landschappen ontstaan. Daarbij focussen we ons vooral op Overijssel, Drenthe en Friesland als belangrijke provincies voor het ontstaan van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Educatieve wandeling over het laarzenpad
Maak een heerlijke wandeling over het laarzenpad en ontdek allerlei leuke educatieve waterproefjes die je met kinderen en volwassen kunt doen bij jouw eigen excursies. Het laarzenpad loopt dwars door het rietland. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen. Voor het laarzenpad (de naam zegt het al) heb je laarzen of stevige schoenen nodig. Ook zijn hier in de zomer veel muggen, dus draag bedekkende kleding. Het pad is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Programma
9.00: Bezoekerscentrum open
9.30: Inloop met koffie, thee en cake
10.00: Welkom door beide waterschappen en NMO

10.30: Ronde 1
– Groep 1: Vaartocht de Wieden
– Groep 2: Workshop over Geologie en educatieve wandeling over het laarzenpad.

12.00: Lunch

12.45: Ronde 2
– Groep 2: Vaartocht de Wieden
– Groep 1: Workshop over Geologie en educatieve wandeling over het laarzenpad.

14.15: Afsluiting met borrel

Praktische informatie
Locatie: Bezoekerscentrum de Wieden, midden in het prachtige Nationaal Park de Weeribben Wieden
Adres: Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster (parkeerplek aanwezig)
Tijd: 9.30 – 15:00 uur (incl. lunch en borrel)
Datum: vrijdag 28 september 2018
Kosten: er zijn geen kosten aan verbonden
Meenemen: laarzen/stevige schoenen, eventueel warme kleding en/of regenkleding (in verband met de buitenactiviteiten: varen op een open boot en de educatieve wandeling.

Aanmelden
Klik hier om je aan te melden voor de Water Doedag 2018. Je komt dan bij het aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat je 1 persoon per keer kunt aanmelden, dus als je meerdere personen wilt aanmelden, kun je dat één voor één doen. We hebben van alle deelnemers individuele gegevens nodig. Wij vernemen in het aanmeldformulier graag voor welke organisatie je watergids bent.

Met vriendelijke groet,

Ilse Fransbergen, Waterschap Vechtstromen
Annemieke Teurlinckx, Waterschap Drents Overijsselse Delta
Peter Adema, Natuur en Milieu Overijssel
Anne-Floor Zuurbier, Natuur en Milieu Overijssel


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF