Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Themabijeenkomst: Circulair Huishouden

Themabijeenkomst: Circulair Huishouden

Circulaire economie is de nieuwe duurzaamheid: meer scheiden en producten vaker repareren of delen met de buren. Wat betekent dat voor jouw huishouden? Hoe doe je dat samen met je buren of stadsgenoten en hoe bereik je producenten en winkelketens om hun aanbod te veranderen? Om inspiratie op te doen en ideeën uit te wisselen over dit thema vind op dinsdag 24 september de Themabijeenkomst Circulair Huishouden in Deventer plaats. 

Van de overheid verwachten we klimaatafspraken, van bedrijven vragen we om duurzamer te produceren en op ons dak leggen we zonnepanelen. Maar een duurzame wereld vraagt om meer. Niet alleen bij bedrijven en overheden, maar ook in ons dagelijks huishouden. De 40 kilo voedsel die we per persoon per jaar weggooien, de oranje container die we elke maand aan de weg zetten en de kleding waarop we zijn uitgekeken, vragen om een nieuwe benadering. Hoe maken we van ons huishouden een duurzaam huishouden? En hoe nemen we onze buren daarin mee?

De nieuwste oplossing heet ‘circulaire economie’. In een circulaire economie bestaat geen afval. In een circulaire economie bestaan wel grondstoffen: gebruikte materialen die opnieuw de productieketen ingaan of die worden opgenomen door de natuur. Voedselrestanten worden compost, plastic verpakkingen wandtegels en de vezels van gebruikte kleding zijn de grondstof voor je nieuwe broek.
Maar heb je dan een afvalsorteercentrum nodig in je keukenkast? Maken we een centrale composthoop in elke wijk? Op welke manieren geef je gebruikte kleding door? Verwachten we iets van producenten en winkelketens en wat kunnen we leren van andere lokale initiatieven?
Want, die initiatieven zijn er: de Techniekfabriek in Deventer maakt van gebruikt plastic wandtegels; het bewonersinitiatief de Goede Buren in Olst heeft een winkel voor lokale en circulaire producten en biedt ruimte aan een repair- en soepcafé en in Twente is de Deelcontainer geïntroduceerd.

Wat werkt inmiddels goed en wat nog niet? Zijn er nieuwe ideeën waar kunnen we van leren en hoe krijg je mensen betrokken? Over deze vragen gaat de themabijeenkomst Circulair Huishouden. Vanwege het grote aantal aanmeldingen is het inmiddels niet meer mogelijk om je aan te melden.

Programma
19.45 Binnenkomst met koffie en thee
20.00 Welkom en introductie
20.10 Rondleiding Techniekfabriek 
20.40 Pitches van initiatieven

  • Lokaal en circulair onder één dak – Martha Beeker, Goede Buren, Olst
  • Inclusiviteit als bouwsteen – Gerard van Bussel, Werkplaats 31, Diepenveen
  • ’t Natuurlijk huus als circulair centrum – Agnes Heethaar, , Raalte
  • Het Twents deelcontainerinitiatief – Maarten van Dongen, NMO Zwolle

21.00 Discussie: de drijvende kracht achter lokale circulaire initiatieven
21.30 Borrel
22.00 Einde


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF