Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Uitnodiging Doe- & leernetwerk Groene Steden en Dorpen over ecologisch bermbeheer

Uitnodiging Doe- & leernetwerk Groene Steden en Dorpen over ecologisch bermbeheer

Op donderdag 20 juni 2019 organiseren provincie Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel de derde bijeenkomst Doe- & leernetwerk Groene Steden en Dorpen in Zwolle. Het thema van de bijeenkomst is ‘Ecologisch Bermbeheer’. Dit netwerk is voor ambtenaren van gemeenten en waterschappen die zich bezig houden met beleid, beheer en ontwikkeling van groen en klimaatadaptatie en wordt georganiseerd vanuit het programma Natuur voor Elkaar. Kom ook, pak nieuwe kennis over de vlinder in de berm, reflecteer op cases uit Zwolle, Dalfsen en Hardenberg en bekijk bermen op locatie. Bekijk de uitnodiging!

Stel je voor! Alle bermen in Overijssel een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Alle bermen worden op maat gemaaid en bewoners doen mee in de onderhoud! Ecologisch beheer begint met een goed beleidsplan. Essentieel voor de kwaliteit is de uitvoering. Cruciaal aspect is de omgeving mee te nemen. Hoe communiceer je met collega’s, gebruikers, bewoners en ondernemers. Op 20 juni gaan we met elkaar in gesprek over praktijkvoorbeelden. Met hulp van experts en collega’s kijken hoe we een stap dichter bij dit droombeeld kunnen komen.

De berm door de ogen van de vlinder
Kars Veling van de Vlinderstichting neemt ons mee in de leefwereld van de vlinder in de berm. Actueel is het nieuwe keurmerk voor goed maaibeheer.

Drie kennis- en intervisiesessies
In het programma zijn 3 cases opgenomen. De gemeente Zwolle heeft al sinds 1980 ecologisch beheer; gemeente Hardenberg is 2 jaar bezig met de uitvoering van haar nieuwe beleid en gemeente Dalfsen begint er mee. Alle 3 leggen ze ons een case voor met een vraag. Met een intervisie methode gaan we samen op zoek naar oplossingen en antwoorden. De volgende aspecten krijgen aandacht: beleid maken en bijstellen, beheermethoden, ecologische kwaliteit en interactie met de omgeving.

Cases
Case gemeente Zwolle: oude en nieuwe inzichten over ecologisch beheer. Wat is de juiste manier van beheer?
Case gemeente Hardenberg: wat zijn hun eerste ervaringen? Waar loop je tegen aan en hoe kan het beter?
Case gemeente Dalfsen: insectvriendelijk bermbeheer. Hoe pak je het aan om iedereen mee te krijgen?

Excursies
Op de fiets worden verschillende bermen en beheertypen bekeken. Begeleiding door Lieuwe Dijkstra, Rene Biemans en Kars Veling.

Gefaseerd maaien met GPS
Sander van Dijk van de provincie Overijssel presenteert de pilots gefaseerd maaien met behulp van GPS. Willen gemeenten mee doen? Is er interesse in circulair afzetten van bermgras?

Praktische informatie
Datum: donderdag 20 juni 2019
Tijd: 13.00 tot 17.30 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Locatie: Urbana, Wipstrikkerallee 213, Zwolle
Voor wie: ambtenaren van gemeenten en waterschappen die zich bezig houden met beleid, beheer en ontwikkeling van groen en klimaatadaptatie
Aanmelden: via het aanmeldformulier

Download de uitnodiging met het programma

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF