Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Tour langs Energietoppers

Tour langs Energietoppers

Op vrijdag 16 juni organiseert het lokale energie-initiatief uit Olst-Wijhe een busexcursie langs twee succesvolle energieprojecten: zonnepark De Kwekerij (Hengelo Gld.) en Windpark Nijmegen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij (ook voor mensen buiten Olst-Wijhe). Heb je interesse? Meld je dan voor 10 juni aan via deze link.  

Vandaag de dag is de klimaatverandering dagelijks in het nieuws. Het heeft consequenties voor onze toekomst en die van onze kinderen. Nu kunnen we denken ‘Ach! Het wordt wel opgelost’, maar niets is minder waar! Wij moeten allemaal een bijdrage leveren. Bovendien is lokaal de energietransitie versnellen niet alleen beter voor het klimaat, maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan de lokale economie.
In Nederland zijn inmiddels meer dan 500 lokale initiatieven. Deze initiatieven ‘van onderop’ worden gestuurd door inwoners zelf. Zo kan de plaatselijke situatie het best doorwerken in de plannen, wordt meer draagvlak verkregen en kunnen de opbrengsten direct terugvloeien naar de lokale gemeenschap.

Excursie langs succesvolle energieprojecten
Onlangs is in Olst-Wijhe de coöperatie Goed Veur Mekare opgericht. Het bestuur van deze coöperatie nodigt je van harte uit voor een excursie naar twee succesvolle energieprojecten: zonnepark De Kwekerij (Hengelo Gld.) en Windpark Nijmegen. Wil je weten wat er bij de aanleg van een zonne- of windpark zoal komt kijken? Of wat de meerwaarde van lokale energieopwekking kan zijn? Ga dan mee! Laat je inspireren en maak kennis met andere betrokken personen die bezig zijn met de energietransitie.

Solarpark De Kwekerij (Hengelo, Gld.)
Solarpark De Kwekerij is een 7,5 hectare groot natuurpark met wandelpaden, speelplekken en wadi’s. Het is een unieke combinatie van landschappelijke kwaliteit en 7.000 zonnepanelen, waardoor er een omgeving gecreëerd wordt waarin recreatie en energieproductie hand in hand gaan. In het project wordt op unieke wijze samengewerkt: de gemeente stelt de gronden tegen een pachtvergoeding beschikbaar. NL Solarpark De Kwekerij is de ontwikkelaar van het groenpark, Sunwatt De Kwekerij is de exploitant van het zonne-energiepark en NL Greenlabel zorgt voor de landschappelijke inpassing.

Windpark Nijmegen-Betuwe
In een recordtijd van nog geen vier jaar hebben burgers uit Nijmegen e.o. Windpark Nijmegen-Betuwe gerealiseerd. De 1013 leden van de coöperatie Windpower Nijmegen hebben 2 miljoen euro bij elkaar gelegd. Het windpark van vier windmolens levert sinds eind 2016 duurzame energie voor ruim 7.000 huishoudens per jaar. Windpark Nijmegen-Betuwe ligt langs de snelweg A15. Het Nijmeegse energiebedrijf Huismerk Energie neemt de elektriciteit van het windpark af. Tijdens de excursie hoor je hoe zij dat hebben aangepakt. Ook kun je de molens van binnen en buiten bekijken.

Programma
10.15 uur Verzamelen gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Wijhe
10.45 uur Vertrek bus naar Solarpark De Kwekerij
12.00 uur Rondleiding en een toelichting op Solarpark De Kwekerij door de initiatiefnemers
13.15 uur Vertrek naar Windpark Nijmegen (lunch in de bus)
14.15 uur Rondleiding en een kijkje in een windmolen met een presentatie in de bezoekersruimte 15.30 uur Interactieve sessie
16.15 uur Vertrek naar het gemeentehuis
17.30 uur Aankomst gemeentehuis

Praktische informatie
Voor wie: bewoners die interesse hebben in de energietransitie, bedrijfsleven, plaatselijke belangen, bestuurders en ambtenaren.
Aanmelden: tot 10 juni via deze link. Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging.
Meer info: Hans van Vliet, bestuurslid Goed Veur Mekare (06)-37479402 of havanvliet52@gmail.com

Download de uitnodiging

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF