Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Struinexpeditie langs de IJssel voor basisscholen uit gemeente Kampen

Struinexpeditie langs de IJssel voor basisscholen uit gemeente Kampen

Geïnteresseerde basisscholen uit gemeente Kampen kunnen kosteloos deelnemen aan één van de leukste natuuruitjes uit de omgeving: Expeditie Uiterwaard. Tijdens Expeditie Uiterwaard voeren leerlingen uit groep 7 en 8 educatieve opdrachten uit in de uiterwaarden langs de IJssel bij Zalk. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta! Ervaren expeditiegidsen begeleiden deze struintocht.

Na een korte instructie van een ervaren expeditiegids, verspreiden de leerlingen zich langs de IJssel. Het ene groepje onderzoekt de bodem met een grondboor en verderop maakt een ander groepje de rivier in het klein na. Er valt in de uiterwaarden van de IJssel enorm veel te ontdekken voor goede, nieuwsgierige speurneuzen. En dat is precies de bedoeling van Expeditie Uiterwaard!
Expeditie Uiterwaard is een struinexpeditie georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel. Na een voorbereidende les in de eigen klas, is het voor de leerlingen tijd om de laarzen aan te trekken. Tijdens de struinexpeditie gaan de kinderen enthousiast aan de slag met veldwerkopdrachten. Deelname is kosteloos!

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Expeditie Uiterwaard is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Kampen en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied te versterken, is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Daarom is het zomerbed tussen de Molenbrug en de Eilandbrug met ongeveer 2 meter verlaagd en is het Reevediep aangelegd, een nieuwe zijtak van de IJssel ten zuiden van Kampen richting het Drontermeer. Deze maatregelen zorgen er voor dat bij hoog water de rivier meer ruimte heeft en inwoners uit het gebied beter beschermd zijn tegen overstromingen. Meer informatie over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta staat op www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl.

Expeditie Uiterwaard vindt plaats in van mei tot juli en van september tot oktober. Deelname is kosteloos. Geïnteresseerde basisscholen uit Kampen, IJsselmuiden, Wilsum, Grafhorst, ’s-Heerenhoek en Kamperveen kunnen contact opnemen met Natuur en Milieu Overijssel, info@natuurenmilieuoverijssel.nl, 038-4250960. Meer informatie over Expeditie Uiterwaard vindt u op www.natuurenmilieuoverijssel.nl.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF