Planten voor Kamerleden en ministers in het kader van #nietzondernatuur

december 7, 2022

Planten voor Kamerleden en ministers in het kader van #nietzondernatuur

Ministers Van der Wal voor Natuur en Stikstof en Adema van Landbouw Natuur en Visserij en diverse Tweede Kamerleden namen dinsdagmiddag een levensgrote Prinsjesdagkoffer met planten in ontvangst vlak voor de start van de begrotingsbehandeling van LNV. De betrokken organisaties, waaronder bouwers, boeren, zorgverleners, natuurbeschermers en banken, roepen met deze actie het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw. Zij vragen hen door te pakken met de uitvoering van het coalitieakkoord, met oog voor natuur.

Foto: vertegenwoordigers van de 90 organisaties achter #nietzondernatuur, onder wie Annie van de Pas van de Natuur en Milieufederaties, delen planten uit aan Ministers Van der Wal en Adema.

 

Doorgaan zoals geplant

Namens miljoenen Nederlanders brachten de 90 betrokken organisaties, uit alle hoeken van de maatschappij, zoals natuurorganisaties, wetenschappers, verkeersorganisaties, banken, kerken, bouwbedrijven en boeren, deze boodschap naar Den Haag. De vergroeningsactie is onderdeel van de actie ‘Niet zonder natuur’ waarin het belang van schoon water, een gezonde bodem, schone lucht en een gezonde leefomgeving wordt benadrukt.

De organisaties vragen de Ministers Adema (Landbouw) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de slag te gaan met de uitvoering van het coalitieakkoord. Oftewel; ‘Doorgaan zoals geplant!’ Uit recent onderzoek blijkt dat bijna alle Nederlanders vinden dat het beschermen van onze natuur meer prioriteit zou moeten krijgen van de overheid (WUR, 2022).

Uit het hart gegrepen

Ministers Van der Wal en Adema benadrukten het belang van deze actie. “Dit is mij als natuurminister uit het hart gegrepen. Dit is hard nodig, natuur lijkt soms iets wat wij er even bij doen maar verdient echt een stem. Of het nou gaat om de basiskwaliteit natuur of een natuurinclusieve gebouwde omgeving, er moet nog heel veel gebeuren”, aldus minister Van der Wal. “De agrarische sector en natuur kunnen niet zonder elkaar. We moeten komen tot iets wat toekomstbestendig is”, aldus minister Adema.

Natuur onder grote druk

De natuur in Nederland staat onder grote druk en investeren in natuur kan niet wachten. Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als hier. Nederland bungelt onderaan de lijst Europese landen als het gaat om oppervlakte beschermde natuur en waterkwaliteit. Planten- en diersoorten verdwijnen en dat is  slecht nieuws voor ons allemaal. Want de natuur is als een kaartenhuis; als soorten uitsterven, stort het geheel in elkaar. In de natuur is alles van elkaar afhankelijk. Wij kunnen niet zonder natuur, de politiek moet doorpakken zoals geplant.

Meer weten?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie