Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Lokale initiatieven succesvol tijdens Energy Pitch Overijssel

Lokale initiatieven succesvol tijdens Energy Pitch Overijssel

energy-pitch-overijssel

Eind oktober presenteerden vier lokale burgerinitiatieven hun duuzame plannen tijdens Energy Pitch Overijssel aan een professionele jury. Als gevolg van hun succesvolle pitch kregen BewonersBedrijf Berflo Es, De Groene Musketiers, Duurzaam Leefbaar Lemelerveld en Markelo Duurzaam een aanbod van verschillende juryleden voor coaching of een financieringsgesprek. Markelo Duurzaam sleepte tevens de publieksprijs van € 1.000,- in de wacht. 

Overijssel kent inmiddels meer dan 40 lokale duurzame energie initiatieven. De Initiatieven bestaan meestal uit vrijwilligers die met veel enthousiasme werken aan goede ideeën. “De overstap naar een meer bedrijfsmatige organisatievorm zoals een coöperatie of een BV met professioneel personeel blijkt in de praktijk een lastige. Veel initiatieven stranden dan”, aldus Dorine Putman, voorzitter van de jury. “De Energy Pitch Overijssel biedt initiatiefnemers ideeën voor innovatieve financierings­constructies en geeft de mogelijkheid om contacten te leggen om inzichten te delen.” Dit jaar organiseerden Natuur en Milieu Overijssel en Stimuland de succesvolle Energy Pitch Overijssel alweer voor de derde keer.

Deelnemers
Duurzaam Markelo is bezig met een business case over hergebruik van restwarmte. De case is gestart is met het gegeven dat veevoederfabriek Arkervaart, midden in het dorp gelegen, veel warmte ongebruikt uitstoot. Het centrale deel van de case bestaat uit een warmtenet dat de warmte moet distribueren van en naar verschillende afnemers in het dorp zoals de supermarkt, kantoren en een zorginstelling. De initiatiefnemers hebben zich hiervoor laten inspireren door de aanpak in het Duitse dorp Saerbeck. Ook verschillende houtketels bij onder andere het zwembad, de sporthal en een zorgcentrum zijn onderdeel van het plan.
BewonersBedrijf Berflo Es is er voor en door wijkbewoners en heeft het plan om het oude schoolgebouw de Wingerd over te nemen en te verduurzamen, om de exploitatiekosten terug te dringen en te komen tot financiële onafhankelijkheid. Daarnaast wil het bewonersbedrijf inspiratie bieden, het middelpunt zijn van verduurzaming van de wijk en het initiatief voor een energiecoöperatie faciliteren. Ook willen zij een duurzaamheidswinkel en expositie- en adviesruimte huisvesten in het oude schoolgebouw.
Duurzaam Leefbaar Lemelerveld heeft meerdere projecten, waarvan ze er twee gepitcht hebben. Het eerste project betreft de ontwikkeling van een zonneveld. Het zonneveld kan binnen de bebouwde kom gerealiseerd worden op een locatie die de gemeente gereserveerd heeft voor toekomstige woningbouw. Het tweede project betreft de verduurzaming van het sportpark Heideveld door middel van een combinatie van zonnepanelen en een houtpelletkachel.
De Groene Musketiers is een onafhankelijke onderneming in Lemelerveld, die vanuit een consumentenplatform de verduurzaming van de samenleving bevordert. Eén van de nieuwe technieken, waarvoor de Groene Musketiers toepassingen zoeken in de vorm van pilots, zijn thermodynamische panelen: een gesloten systeem dat energie uit lucht omzet naar warmte voor verwarming, tapwater en andere toepassingen.

Over Energy Pitch Overijssel
Energy Pitch Overijssel is een activiteit van Stimuland en Natuur en Milieu Overijssel. Beide organisaties werken samen in een pilot om lokale energie- en/of glasvezelinitiatieven verder te helpen met professionaliseren. De Energy Pitch Overijssel wordt mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Kijk hier voor meer informatie in het uitgebreide verslag van de Energy Pitch Overijssel.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF