Kinderen van basisscholen en BSO’s van start met verzorgen eigen boom

juni 18, 2021

Kinderen van basisscholen en BSO’s van start met verzorgen eigen boom

Op vijf basisscholen en BSO’s in de provincie ontvingen kinderen deze week hun eigen boom. Althans, hun eigen boom-pje. In het educatieve project “van zaadje tot boom” gaan zij voor een paar maanden een zaailing verzorgen in de klas en op zoek naar een geschikte locatie voor hun boom. Op de Nationale Boomfeestdag op 10 november gaan de bomen de grond in. Het project is onderdeel van het Overijsselse “Iedereen een Boom” dat als doel heeft 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten.

De bomen vinden hun weg door de hele provincie: bij de basisscholen De Kiem in Enschede, de Korenbloem in Raalte, de Gouden Emmer in Heino en de BSO’s Schellerpark in Zwolle en Christophorus Kinderopvang in Deventer. Met dit educatieve project worden kinderen op een interactieve manier betrokken bij het onderwerp bomen. Zo leren ze wat een boom nodig heeft om goed te kunnen groeien en hoe ze een boom goed kunnen verzorgen. Ook ontdekken ze waarom bomen zo belangrijk zijn voor een gezonde aarde en voor onze eigen gezondheid.

Iedereen een boom
De bomen die de kinderen planten dragen bij aan de actie “Iedereen een Boom”. Deze actie is de provincie Overijssel in 2018 gestart met een heel simpel doel: één boom voor elke inwoner van Overijssel. We willen dus toe naar 1,1 miljoen bomen. Iedereen kan meehelpen om die 1,1 miljoen te bereiken. Je kunt reeds geplante bomen aanmelden op de website www.iedereeneenboom.nl. Hier vind je ook meer informatie over de actie en handige plant-tips.

Bomen maken blij
Het is niet voor niets dat er nu aandacht is voor de aanplant van bomen. Allereerst helpen bomen ons beter om te gaan met de gevolgen van een veranderend klimaat. Bomen slaan CO2 op, geven verkoeling in de hete zomers, en bij een fikse regenbui nemen ze het overtallige water gemakkelijk op. Dit zorgt ervoor dat de straten niet elke keer blank staan. Daarnaast zijn bomen goed voor de biodiversiteit. Voor het project “van zaadje tot boom” worden vooral inheemse boomsoorten geplant, zoals de eik, beuk en hazelaar. Deze inheemse soorten zijn een bron van voedsel én een schuilplek voor veel diersoorten in Nederland. Eén boom biedt een plek voor meer dan zevenduizend beestjes.

Meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid