Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
IVN Raalte en Natuurmonumenten brengen de parnassia terug in Salland

IVN Raalte en Natuurmonumenten brengen de parnassia terug in Salland

Eind april gaf burgemeester van Raalte Martijn Dadema het startschot voor de actie ‘breng de parnassia terug in Salland’. Hij plagde symbolisch het eerste stukje van een voormalig weiland in het Hoge Broek af. IVN Raalte en Natuurmonumenten zijn een initiatief gestart om de parnassia en andere bloemen terug te brengen in dit gebied en vragen jou om een vierkante meter te adopteren om de benodigde kosten bij elkaar te krijgen.

De weiden in Salland van een eeuw geleden waren een zee van bloemen en rijk aan vogels. Maar door invoer van kunstmest en ontwatering zijn die verdwenen. Natuurmonumenten heeft onlangs Het Hoge Broek, een weiland van 1.6 hectare, kunnen overnemen en deze moet nog ingericht worden. Dat biedt een kans om in een groter deel van dit ‘Sallandse juweel’ het oude cultuurlandschap te herstellen, zoals de bloei van de parnassia. Hiervoor moet dan wel de zwaar bemeste bovenlaag afgegraven en afgevoerd worde en daarvoor is geld nodig. Zo’n 16.000 euro.

Bewonersinitiatief
Een enthousiaste groep leden van IVN Raalte en Natuurmonumenten (Districtscommissie) maken zich hard voor ontwikkeling en beheer van de natuur in het Hoge Broek. Bovendien is de lokale jeugd ook betrokken. Leerlingen van scholengemeenschap Carmel College Salland in Raalte werken aan de actiesite met informatie over de actie en het gebied. Kortom rondom het Hoge Broek ontstaat een prachtig bewonersinitiatief!

Adopteer een vierkante meter
Om het bedrag bij elkaar te krijgen voor de afgraving, kun je een vierkante meter van het Hoge Broek adopteren. Na het afgraven is de kans op herstel van de bloemenpracht van het historische Salland aanzienlijk groter en kan onder andere het fraaie plantje parnassia weer gaan bloeien. Maar ook orchideeën, zonnedauw, kartelbladen en ogentroost. Doe jij mee? Ga dan naar de website ‘Breng de parnassia terug in Salland!’


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF