Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
IVN-boek: Kampioenen van de Nederlandse natuur

IVN-boek: Kampioenen van de Nederlandse natuur

kampioenen-nederlandse-natuur2

John Roeden van IVN Hardenberg-Gramsbergen heeft het boek Kampioenen van de Nederlandse natuur geschreven. Een echt IVN-boek met onvermoede verhalen en prachtige foto’s van alledaagse soorten als de huismus, groene kikker, gras en veel andere dieren, planten en paddenstoelen. De foto’s zijn gemaakt door Ron Goosselink. De opbrengst van het boek gaat naar Vitamine Groen projecten. Dit zijn IVN-activiteiten die de natuur dichtbij ouderen of mensen met een beperking brengen. Op 15 december is de officiële presentatie van het boek in natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg. Directeur Ans Naber neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

John merkte dat natuurgidsen hun route vaak voor lopen, op zoek naar lokale toppers waarmee zij hun excursie aantrekkelijk hopen te maken. Er wordt dus vaak gemikt op het ‘bijzondere van het zeldzame’. De natuur praktijk in Nederland is vaak anders. De ijsvogel laat zich op de dag van de excursie niet zien of de schrille roep wordt slechts opgemerkt door ervaren vogelaars. De aronskelk blijkt onvindbaar. Dat bracht natuurgids John op het idee om het ‘bijzondere van het gewone’ op een podium te zetten. Een spreeuw of een wilg laat zich in Nederland altijd wel zien. En die doodgewone spreeuw of wilg zijn eigenlijk heel speciaal als je meer over hen weet. Doodgewone soorten hebben allemaal een unieke fascinerende kant. Volgens John ritselt de Nederlandse natuur van de kampioenen! Door hun alledaagsheid krijgen ze niet de status die ze verdienen. Maar in dit boek (en tijdens de excursies van John) krijgen ze een sterrenstatus.

Bestellen
Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor onder de kerstboom? Bestel het boek dan via penningmeester@ivnhardenberg.nl. Het boek kost 16 euro. Je kunt alvast door een deel van het boek bladeren via deze link.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF