Gezocht: Zwolse ondernemers om voedselverspilling tegen te gaan

mei 16, 2023

Gezocht: Zwolse ondernemers om voedselverspilling tegen te gaan

Zwolse praktijkscholen (Thorbecke, Talentstad en de Twijn in Bedrijf), Stichting Travers Welzijn, SVO Vakopleiding Food en Stichting Kringloop Zwolle slaan de handen ineen tegen voedselverspilling. Zij werken samen binnen het initiatief Kliek, dat maaltijden gaat koken van voedsel dat op de datum is. KLIEK heeft chefs, souschefs, keukens, restaurants en een winkel. Alleen het voedsel ontbreekt nog in de keten. Het initiatief is daarom op zoek naar Zwolse winkels en restaurants die de samenwerking aan willen gaan.

Duurzaamheid, onderwijs en sociaal domein

Het initiatief KLIEK is koppelt verschillende maatschappelijke thema’s aan elkaar. Op de eerste plek natuurlijk voedselverspilling. Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel niet opgegeten. Dat heeft een enorme klimaatimpact. Kliek wil hier op lokale schaal iets aan doen. Daarnaast biedt het initiatief kansen voor het onderwijs. Leerlingen van zowel het MBO als het en voortgezet (speciaal) onderwijs worden zich bewust van voedselverspilling en leren te koken met wat voorhanden is. Ook worden ze betrokken bij het logistieke proces.  Ten slotte maakt KLIEK sociale impact. KLIEK bevordert het sociale contact in de wijk, want als er íets is dat mensen verbindt, dan is het een gezamenlijke maaltijd. Dit kan georganiseerd worden bij de Thorbecke Theetuin in de wijk Pierik. Ook Stichting Kringloop Zwolle denkt mee over de mogelijkheden bij restaurant Deksels aan de rand van de Veerallee.

Oproep aan Zwolse ondernemers

KLIEK is op zoek naar Zwolse restaurants en winkels die mee willen doen. Het initiatief komt graag in contact met ondernemingen die regelmatig verse producten hebben die over de datum dreigen te gaan. Het logistieke proces regelt KLIEK. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie, neem dan contact op met Frank Aalbers via f.aalbers@ooz.nl.

Circulair netwerk

Het initiatief voor KLIEK is genomen door Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing. Binnen WaardeRing zetten ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden uit de regio Zwolle zich in om meer kansen te creëren voor mensen en materialen. Zie ook: www.waarde-ring.nl