Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Gezocht: natuurliefhebbers voor natuuronderzoek

Gezocht: natuurliefhebbers voor natuuronderzoek

Hoe is het gesteld met bijzondere soorten zoals de kamsalamander, boomkikker, steenuil, geelgors en patrijs? Hebben zij geprofiteerd van specifieke maatregelen in het natuur- en landschapsbeheer? En hoe is het met de kwaliteit van bloemrijke graslanden, de diversiteit aan planten en insecten? Door hierover zoveel mogelijk gegevens te verzamelen willen we onderzoeken wat het effect is van het huidige agrarische natuur- en landschapsbeleid in Overijssel. Voldoet het of moeten we het beheer op specifieke punten aanpassen? Zin om ons bij dit onderzoek te helpen? Ons team van vrijwillige onderzoekers kan nog wel wat versterking gebruiken. Op 14 en 15 februari informeren we alle geïnteresseerde natuurliefhebbers uitgebreid over wat het onderzoek precies inhoudt en hoe je kunt helpen.

Samen met Agrarisch Collectief Midden Overijssel en Landschap Overijssel starten we binnenkort met het monitoren van flora en fauna. We hebben hiervoor een aantal gebieden gekozen, te weten: Salland, Landgoed Huis Beerze, Eschmarke, Twickel, Engbertsdijkvenen en Veenschap. In deze gebieden gaan de vrijwillige onderzoekers in tweetallen aan de slag met het inventariseren van soorten; van vogels tot insecten en van amfibieën tot planten. Je kunt zelf het gebied en de soorten van je voorkeur doorgegeven. Natuurlijk ontvang je een onkostenvergoeding.

Gebieden en soortenonderzoek
Hieronder vind je de zes gebieden die we samen met Agrarisch Collectief Midden Overijssel hebben gekozen voor onderzoek en welke soorten interessant zijn om te inventariseren.

 • Salland
  Vogels met als doelsoorten de patrijs en steenuil, maar ook struweelvogels
  Kwaliteit botanisch grasland
  Amfibieën met als doelsoort de kamsalamander
 • Landgoed Huis Beerze
  Monitoring kruiden, insecten en vogels (geen weidevogels) 
 • Eschmarke
  Amfibieën met als doelsoort de boomkikker
 • Twickel en directe omgeving
  Vogels met als doelsoorten de patrijs en steenuil, maar ook struweelvogels
  Kwaliteit botanisch grasland
 • Omgeving Engbertsdijksvenen
  Kwaliteit botanisch grasland
 • Veenschap; het gebied tussen de Schottenweg/Oosterveen en de Veeneindeweg te Vriezenveen
  Monitoring kruiden, insecten en vogels (geen weidevogels)

Belangstelling en aanmelden
Heb je belangstelling? Kom dan naar de informatieavonden op 14 februari (in Twente) en 15 februari (in Salland). Aanmelden via Rebecca Geeraert: geeraert@natuurenmilieuoverijssel.nl of telefonisch 038-4250960.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF