Excursies IJsseluiterwaarden

Soms is iets prachtigs heel dichtbij te vinden…

Zoals het landschap aan de IJssel. Kom kijken, kom je verwonderen. En kom meer te weten over hoe wij deze natuur versterken, behouden en ontwikkelen. Deze zomer organiseren wij diverse bijzondere excursies in de IJsseluiterwaarden. Op deze pagina zie je de eerstvolgende excursies van dit moment. Houd het in de gaten, want we vullen aan met nieuwe excursies.

30 juli: Ontdek de unieke graslanden in de Vreugderijkerwaard

De Vreugderijkerwaard is een prachtig rivierenlandschap vol bijzondere planten en vogels. Melvin de Jong, ecoloog bij Natuurmonumenten, wandelt met je door de bijzondere graslanden, waar bloemen en kruiden groeien, die alleen onder de juiste omstandigheden behouden blijven. Stap tussen de koeien en observeer de watervogels. Melvin neemt je mee in de wereld van het stroomdalgrasland en glanshaverhooiland aan de uiterwaarden.

Waar Vreugderijkerweg 11, Zwolle
Wanneer 30 juli, 10:00 tot 12:00 uur
Meer info gratis, maximaal 15 deelnemers

Meld je nu aan

14 augustus: Ontdek de natuurlijke oevers aan de IJssel

In de afgelopen jaren is de riviernatuur in de IJssel achteruitgegaan. Veel dieren en planten zijn verdwenen. Om de waterkwaliteit te verbeteren, maken we de oevers langs de IJssel weer natuurvriendelijk. Dit zijn oevers met een natuurlijke overgang tussen land en water. Zo keren dieren en planten die thuishoren in de rivier weer terug. Benieuwd hoe we dat doen? Heleen van der Kooij vertelt je hier graag meer over!

Waar
Kleine parkeerplaats einde v.d. Fortmonderweg,
bij de ingang van het natuurgebied Duursche Waarden
Wanneer woensdag 14 augustus, 13:00 tot 15:00 uur
Meer info gratis, maximaal 15 deelnemers

Meld je nu aan

30 augustus: Beleef het bijzondere rivierbos in Fortmond

Langs de IJssel vind je unieke en zeldzame riviernatuur: hardhoutooibos. Het Fortmonderbos is een bos waar je gedeeltelijk dat unieke soort hardhoutooibos vindt. Bosexpert Lodewijk van Kemenade vertelt je waarom dit type bos zo bijzonder is en hoe we ervoor zorgen dat met beheer nog meer van het bestaande bos hardhoutooibos wordt.

Waar Parkeerplaats aan het einde van de Fortmonderweg, bij de ingang van het
natuurgebied Duursche Waarden
Wanneer 30 augustus, 19:00 tot 21:00 uur
Meer info gratis, maximaal 15 deelnemers

Meld je nu aan

6 september: Ontdek de unieke graslanden in de Duursche Waarden

De Duursche Waarden zijn een prachtig rivierenlandschap vol bijzondere planten en vogels. Bert Haamberg, boswachter bij Staatsbosbeheer, wandelt met je door de bijzondere graslanden, waar bloemen en kruiden groeien, die alleen onder de juiste omstandigheden behouden blijven. Stap tussen de koeien en observeer de watervogels. Bert neemt je mee in de wereld van het stroomdalgrasland en glanshaverhooiland in de uiterwaarden.

Waar
Kleine parkeerplaats einde v.d. Fortmonderweg,
bij de ingang van het natuurgebied Duursche Waarden
Wanneer vrijdag 6 september, 15:00 tot 17:00 uur
Meer info gratis, maximaal 15 deelnemers

Meld je nu aan

Wij werken aan het herstel en behoud van kwetsbare natuur in de IJsseluiterwaarden en aan veilige dijken. Om jou hierover goed te informeren bieden wij deze excursies aan. Ga jij met ons mee op pad? 

Meer weten over deze bijzondere excursies