Denk met ons mee over onrust en onzekerheid

januari 10, 2023

Denk je met ons mee over …

onrust en zekerheid?  

Zoals je weet zetten wij ons in voor een mooie en duurzame samenleving. Met duurzame energieopwekking, een rijke natuur en duurzame leefstijlen met circulaire economie. Samen met jou en vele anderen.

Vaak is het helder wat er moet gebeuren. Soms is het wat ingewikkelder.

We willen je uitnodigen met ons mee te denken over de onrust die afgelopen jaar is ontstaan. Want, terugkijkend op het jaar 2022, zien we de ene crisis na de andere, van woningnood, tot stikstof, van oorlog tot klimaat. “Wij leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid,” constateerde koning Willem Alexander in de troonrede. “Onze huidige manier van leven stuit op economische, sociale en ecologische grenzen.”

Onzekerheid leidt tot spanning, en veranderingen roepen weerstand op. We zagen demonstraties, blokkades en – helaas – bedreigingen.

Nu wordt vaak gezegd dat enige mate van chaos nodig is tot structurele verandering te komen. ‘De boel moet soms een beetje worden losgeschud,’ zegt menig theorie. ‘Pas onder druk wordt alles vloeibaar.’

Hoe voorkom je dat mensen in die chaos worden vermalen?
D
at mensen eraan onderdoor gaan?

Hoe voorkom je dat redelijke mensen met oprechte zorgen worden weggezet als raddraaier, zo gauw ze hun stem laten horen? En, omgekeerd, hoe voorkom je dat onredelijke mensen met allerhande bijgedachten de toon van het debat teveel bepalen?

Wij geloven oprecht dat duurzaamheid alleen haalbaar is, als die rechtvaardig is en niemand buiten de boot valt. We zullen samen naar oplossingen moeten zoeken, met begrip voor weerstanden en hindernissen, en met ruimte voor emoties.

Als we daarin slagen, is er heel veel mogelijk.
Dan ligt een nieuw en duurzaam evenwicht echt binnen handbereik.

Graag horen we van jou hoe jij hierover denkt

Wat doet deze onzekerheid met jou? Kunnen we met elkaar in gesprek blijven, nu noodzakelijke veranderingen soms ook pijn doen? Hoe zie je dat voor je? En wat wil of kan jij zelf doen?

Deel je mening en ervaringen met ons. Dit kan op twee manieren:

  1. Stuur ons een mail
    Dit kan naar het mailadres info@natuurenmilieuoverijssel.nl., vermeld in de onderwerpregel “meedenkmail onrust en onzekerheid”.
  2. Of vul onderstaand formulier in
    Tip: het veld “mijn reactie” kun je handmatig groter maken door rechtsonder in dat veld te gaan staan met je muis (bij de twee schuine streepjes) en vervolgens het veld verder naar beneden te slepen.

De reacties nemen we mee in onze plannen voor de komende jaren.

Meer weten?