Burgemeester en wethouders bezoeken WaardeRing bij Kringloop Zwolle

november 14, 2019

Burgemeester en wethouders bezoeken WaardeRing bij Kringloop Zwolle

Inspirerend bezoek van burgemeester Peter Snijders en wethouders Monique Schuttenbeld en René de Heer vanmorgen aan Stichting Kringloop Zwolle. Tijdens de Zwolse Tweedaagse van de Verbinding liet de delegatie zich informeren over projecten van het nieuw opgerichte circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing, waarvan Kringloop Zwolle deel uitmaakt. Van oud kaarsvet naar prachtige nieuwe kaarsen, van lattenbodems naar mooie plafondpanelen en van cd’s naar kaarsenhouders bijvoorbeeld en dat allemaal met behulp van mensen die op weg naar werk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ‘Hier ligt de basis voor onze circulaire economie’, aldus wethouder Monique Schuttenbeld.

Als het over verbinding gaat, weet WaardeRing mee te praten. Binnen dit circulaire ambachtsnetwerk werken zo’n veertien organisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven op een bijzondere manier samen om circulariteit structureel op de kaart te zetten. Tijdens de Tweedaagse van de Verbinding van de gemeente Zwolle wisselden partners van WaardeRing van gedachten met burgemeester en wethouders. Daarna volgde een rondleiding door Kringloop Zwolle aan de Nieuwe Deventerweg.

Geen afval, maar grondstoffen
‘Het is waardevol om nu eens achter de schermen te zien wat voor enorme stromen hier binnenkomen en hoe daar in de gezamenlijkheid van WaardeRing mee om wordt gegaan’, zegt burgemeester Peter Snijders. ‘Als gemeente kunnen we hieraan bijdragen, door bijvoorbeeld juridisch gezien niet meer over afval te spreken, maar over grondstoffen. Dat is iets wat echt geregeld moet worden. Verder kunnen we lobbyen in Den Haag om lastige wetgeving aan te passen. En ook kunnen we onderlinge verbindingen stimuleren, daar is WaardeRing een prachtig voorbeeld van. We vinden circulariteit belangrijk, dus daar zetten we ons voor in. Het valt me op dat er in Zwolle enorm fijnmazige netwerken zijn, dat is fantastisch om te zien.’

Circulaire ambities
Wethouder Circulaire Economie René de Heer is ook enthousiast. ‘Ik ben trots op het samenwerkingsverband WaardeRing. Afval is geen afval meer, maar een grondstof. En de verwerking gebeurt ook nog eens met mensen die soms wat moeilijker meekomen op de arbeidsmarkt. Door dat te koppelen zie je een hele nieuwe manier van inrichten van het economisch proces. Niet meer iets kopen en aan het eind weggooien, maar iemand anders de kans geven er wat mee te doen. Dat is hartstikke mooi.’ Zwolle volgt de landelijke trend op het gebied van circulaire ambities. ‘In 2030 de helft circulair en in 2050 volledig. Dat is lastig voor te stellen, maar ik weet zeker dat we dat gaan redden. Vooral als ik een organisatie als WaardeRing aan het werk zie. Ik hoop dat de projecten gaan werken als een olievlek waar steeds meer mensen en organisaties bij betrokken raken. Als gemeente willen we hier graag aan bijdragen.’

Burgemeester Peter Snijders en wethouders Monique Schuttenbeld en René de Heer vanmorgen aan tafel bij Stichting Kringloop Zwolle. Projectleider Maarten van Dongen aan het woord.

Kijk voor meer informatie over WaardeRing op www.waarde-ring.nl Of bel met woordvoerder Wilma Voortman, directeur van Kringloop Zwolle (06-15604055) of projectleider Maarten van Dongen, Natuur en Milieu Overijssel (06-22958264).

Wil je meer weten?