Blog van Ewoud: Planten zijn saai en insecten vies

mei 13, 2024

Planten zijn saai en insecten vies

Het is nu een ideale periode voor kinderen om wat extra naar buiten te gaan, lekker te bewegen en de planten en dieren op te zoeken die in de lente tevoorschijn komen. School is bedoeld om kinderen belangrijke vaardigheden bij te brengen voor de rest van hun leven. Mijns inziens hoort ‘naar buiten gaan en verbinding voelen met natuur’ daar absoluut bij, voor zowel hun lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Ik hoop dat leskisten als ‘Vlinders en Insecten’, ‘Buitenwerk’ of ‘Bodemdierenonderzoek’ hierbij helpen. Deze brengen we vanuit ons NME (Natuur en Milieu Educatie) netwerk naar scholen en kinderdagopvangcentra in 8 Overijsselse gemeenten. De kisten bieden leerkrachten handvaten om dit in het lesprogramma in te passen, met kant en klare opdrachten, ruimte voor variatie en afstemming op leerdoelen.

Voor kinderen is liefde voor de natuur iets heel vanzelfsprekends, maar wanneer ze er weinig contact mee maken worden ze toch geneigd denkbeelden over te nemen dat planten ‘saai’ zijn en insecten ‘vies’. Persoonlijk vind ik dit heel jammer, voor mij zijn planten en insecten de fundatie waar alle andere dieren op steunen. Daarom vind ik het werk dat wij doen in het NME-netwerk zo waardevol en hoop ik dat veel leerkrachten er gebruik van gaan/blijven maken.

Het klinkt gek, maar tussen alle andere dingen die er op school worden ingestampt is het de moeite waard om af en toe te herhalen dat een vlinder mooi is.

Tags:

Meer weten? Neem contact op:

Profiel Ewoud van Haaften

Ewoud van Haaften

Ondersteunend medewerker