Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Basisscholen krijgen steun bij vergroenen speelplein

Basisscholen krijgen steun bij vergroenen speelplein

De provincie Overijssel en haar partners in het programma Natuur voor Elkaar willen dat alle schoolpleinen in 2025 vergroend zijn. Plekken waar kinderen in het groen kunnen spelen, die voor verkoeling zorgen en een leefbare plek zijn voor planten en dieren. Om dit te bereiken is de regeling groene schoolpleinen ingesteld. Deze regeling start met een openstelling voor 100 scholen. Per school is een bedrag van €10.000,- beschikbaar. Scholen die meer willen weten over de regeling kunnen terecht op deze website.

Schoolpleinen vergroenen is een onderdeel van Natuur voor Elkaar. Dit is het programma waarmee provincie en onder andere Natuur en Milieu Overijssel samen werken aan het beleven, benutten en beschermen van de natuur in Overijssel.

Inheemse bomen, water en zand
Binnen de regeling groene schoolpleinen is per school een bedrag van €10.000,- beschikbaar. Minimaal €7.500,- hiervan moet de school besteden aan de inrichting van het groene schoolplein. Dit kan bijvoorbeeld het inhuren van een hovenier of groenbedrijf zijn die helpt bij de aanleg van groene pleinonderdelen en speelaanleidingen. Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp zijn het gebruik van inheemse planten en bomen en naast groen ook plekken met zand en water. Daarmee kunnen voor kinderen spannende speelplekken worden gemaakt. Op de website www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl staat een stappenplan voor het vergroenen van je schoolplein. We geven bij elke mogelijke stap tips en handvatten om tot een zo groen en duurzaam mogelijk groen schoolplein te komen. Meer hulp nodig? Op de website vind je ook een lijst met professionele procesbegeleider en/of ontwerpers.

De regeling en voorwaarden
De regeling is vanaf 11 januari 2019 beschikbaar. Via de site www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl kun je een aanvraag indienen. Alle voorwaarden vind je daar. Zoals bijvoorbeeld de eis voor cofinanciering van minimaal €7.500,- . Het is belangrijk dat u een realistisch plan of een toezegging heeft voor dit bedrag.

Basisschool de Es in Hellendoorn
Er komen ondertussen steeds meer groene schoolpleinen bij in Overijssel. Een mooi voorbeeld is het Groene Eiland op basisschool de Es in Hellendoorn dat recentelijk is geopend. Door samenwerking tussen de Es, de provincie Overijssel, de buurtbewoners en de gemeente Hellendoorn is een prachtig Groen Eiland ontstaan in Hellendoorn. Hester Maij, gedeputeerde natuur van Overijssel: “Groene schoolpleinen zijn belangrijk voor kinderen. Spelen in het groen is gezond maar ook erg goed voor hun ontwikkeling. Het stimuleert kinderen om hun omgeving te ontdekken. Of hoe je door samenwerken iets kunt bereiken bijvoorbeeld bij het bouwen van een hut.”

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl of neem contact op met Anne Floor Zuurbier, tel. (038) 4250960.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF