Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Natuurbeheer Kotermeer in goede handen bij leerlingen Vechtdalcollege

Natuurbeheer Kotermeer in goede handen bij leerlingen Vechtdalcollege

131112 Kotermeer 092

Het natuurgebied Kotermeer bij Dedemsvaart  is meestal een groenblauwe oase van rust. Met wuivende rietpluimen, rondscharrelende watersnippen en reusachtige koningsvarens. Op deze zachte winterse dag in februari is het aan de oever van het Kotermeer even gedaan met de rust. Leerlingen van Vechtdalcollege Dedemsvaart sjouwen druk pratend een net gesnoeide berk naar de al stevige berg snoeiafval  achter zwembad De Kiefer.  Begeleid met een hip muziekje zijn drie leerlingen met zaag en takkenschaar fanatiek bezig met het kortwieken van de houtwal. Initiatiefnemer Hillie Waning en vrijwilliger Johan Kamphuis lopen heen en weer, zetten  iedereen aan het werk en zorgen dat alles veilig gebeurt. Gerben Schuurhuis  van de gemeente helpt een handje met het snoeien van een bramenopslag en zorgt dat alle snoeiafval wordt afgevoerd.

Het natuuronderhoud door leerlingen van het Vechtdalcollege Dedemsvaart is een idee van Hillie Waning van de Stichting Natuurbehoud Noordoost Overijssel . Zij stelde het Vechtdalcollege voor het Kotermeer, dat eigendom is van de gemeente, te adopteren en de leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage te betrekken bij het natuuronderhoud. Zij zorgen er voor dat het gebied een open karakter houdt en ruimen zwerfafval op. Helaas is voor het merendeel van de leerlingen nog niet duidelijk waarom ze snoeien en bomen omzagen. Bekijk hieronder het filmpje dat wij onlangs maakten.

Vertrouwen
Hillie ontdekte het Kotermeer in 2004 bij toeval, tijdens de zwemlessen van haar kinderen in de Kiefer. Het Kotermeer bleek een oude zandwinningsplek van de gemeente Avereeest (nu gemeente Hardenberg), maar deze bleek weinig lucratief. Dus verdwenen al snel de graafmachines en kwam er prachtige natuur voor terug. Hillie kent het gebied op haar duimpje, weet er feilloos de zeldzame zwaardrus, moeraswolfsklauw, grote wolfsklauw en moerasrozemarijn te vinden en stemt daar het natuurbeheer op af. Daarbij houdt ze ook rekening met het leefgebied van verschillende vogels als de watersnip, oeverlopertjes, scholeksters en oeverzwaluwen.   De gemeente Hardenberg is bijzonder blij met de inzet van Hillie, heeft groot vertrouwen in haar deskundigheid en ondersteunt haar op allerlei manieren. Zo ontving zij onlangs nog prachtig gereedschap van de gemeente.  Ook lokale ondernemers en Natuur en Milieu Overijssel ondersteunen het project van Hillie met kleine sponsorbedragen en diensten in natura.  Hillie laat met het Kotermeer zien hoe je als bewoner niet alleen zelf iets kunt doen aan natuurbeheer, maar ook hoe je daar op een mooie manier ook jongeren bij kan betrekken.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Kotermeerproject , Hillie Waning, tel. (0523)682105 of mail: wolfje7@ziggo.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF