Vreugderijkerwaard

Wat maakt de natuur in Vreugderijkerwaard zo bijzonder?

De Vreugderijkerwaard is een prachtig rivierenlandschap vol bijzondere planten en vogels.  Het is een gebied van Natuurmonumenten, dat  vanwege de kwetsbare soorten beperkt toegankelijk is. Wel is er een laarzenpad dat vrij toegankelijk is. Daarnaast zijn er wandelingen onder begeleiding van de boswachter. Bij de vogelkijkhut kun je bijzondere vogels spotten, zoals de visdief, kluut en zwarte stern. De Vreugderijkerwaard is uniek, omdat er planten voorkomen, die alleen in het stroomgebied van een rivier groeien: bevertje, sikkelklaver en blauwe bremraap. Veel van deze planten groeiden oorspronkelijk alleen in Midden-Europa. Ze zijn met de stroom van de IJssel meegelift en zo in ons land doorgedrongen. Langs de rivier vind je metershoge zandduinen, ontstaan door stroming en zandafzet. 

Opgaves Natura 2000

  • Het stroomdalgrasland is uitgebreid. Gezamenlijk met het Zalkerbos en Koppelerwaard draagt Vreugderijkerwaard bij aan 15 tot 20 hectare. 
  • De kwaliteit van het glanshaverhooiland en stroomdalgrasland wordt verbeterd. Dat wordt onder andere gedaan door extra te maaien, te hooien en nabeweiding.  

Waar staan we nu?

De opgaves zijn uitgevoerd. Natuurmonumenten onderhoudt de waardevolle Natura 2000-graslanden in Vreugerijkerwaard door extra maaien, hooien, afvoeren en nabeweiding. Hierdoor is een groter oppervlak stroomdalgrasland en glanshaverhooiland ontstaan.

 

 

Fotocompilatie
Bekijk hieronder enkele foto’s van (toekomstig) Vreugderijkerwaard: 

Foto header: Karel Modderman

Foto vogelkijkhut, knikkende distel, koeien aan het water: Martin van Lokven

Foto vogels: Paul van Gaalen

Foto bermooievaarsbek: Jan van der Straaten, freenatureimages.eu

Foto goudhaver: Peter Meininger, freenatureimages.eu

Foto cipreswolfsmelk en rivierduinzegge: Hans Boll, freenatureimages.eu