Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Bedrijven en biodiversiteit

Bedrijven en biodiversiteit

De landbouw en de recreatiesector, maar ook veel andere bedrijven realiseren zich meer en meer dat het beschermen van de biodiversiteit belangrijk is voor hun bedrijf. De natuur levert hen grondstoffen en brandstoffen, zorgt voor een gezonde bodem, schoon water en een mooie en vitale leefomgeving. Belangrijke basisvoorwaarden dus voor duurzaam succesvol ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De Kamer van Koophandel Oost onderstreept de rol die bedrijven kunnen hebben bij het versterken van de biodiversiteit. “Ondernemers krijgen meer aandacht voor duurzaamheid. Zij stellen eisen aan hun toeleveranciers en besteden meer aandacht aan duurzaamheid binnen het eigen bedrijf. Duurzaamheid betekent bovendien een verantwoordelijkheid voor behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit. Voor veel bedrijven een nieuwe uitdaging.

Groene Twinkeling
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst die wij elk jaar organiseren samen met Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuurmonumenten reiken wij de Groene Twinkeling uit aan een bedrijf dat zich op een onderscheidende manier inzet voor de biodiversiteit in Overijssel. Roelofs bv uit Den Ham, afvalwerker Twence en de Vechtdalhoeve in Ommen viel die eer te beurt. Roelofs won de Groene Twinkeling doordat zij als eerste commerciële bedrijf in  Nederland heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van Tijdelijke Natuur in het  wonen, werken en recreëren-project Eeserwold in Steenwijk. Twence ontving in 2013 de prijs vanwege hun rol als initiatiefnemer, inspirator en aanjager van de natuurlijke inrichting van een stortplaats en de omgeving hiervan in Twekkelo. Zij wisten in dit gebied verschillende partijen te enthousiasmeren om in een groter gebied landschapselementen, natuurlijke beken en waterberging aan te leggen. In 2014 was de Vechtdal Hoeve de gelukkige winnaar doordat zij met hun oer-Hollandse Brandrode runderen in de graslanden van de Vecht zorgen voor  de zeer afwisselende plantengroei in het gebied. De vierde winnaar op rij was Unipro. Lees hier een interview met xxx, MVO ambassadeur bij Unipro. Ook in aanmerking komen voor de Groene Twinkeling? Lees elders op onze website meer over deze bijzondere prijs.

Advies aan bedrijven
Wil jij als ondernemer meer aandacht besteden aan natuur en bodiversiteit in het productieproces of in de omgeving? En kun je daarbij wel wat praktische tips en advies gebruiken? Schakel Natuur en Milieu Overijssel in. Wij kunnen meekijken naar de stappen in het productieproces en adviseren, samen met lokale organisaties, hoe je de natuur om het bedrijf een handje helpt.

Biodiversiteit op bedrijventerreinen
De afgelopen jaren is het inzicht gegroeid dat versterking van natuur- en landschapswaarden een  meerwaarde voor bedrijventerreinen betekent in de zin van representativiteit en ruimtelijke kwaliteit en als stimulans voor een aangenaam en gezond werkklimaat. Voor ondernemers kan natuur in hun omgeving belangrijk zijn. Het verbetert het imago en onderstreept kernwaarden als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor de natuur is het areaal bedrijventerreinen ook belangrijk. De platte gebouwen, de doorgaande groenstroken, waterpartijen en de nachtelijke rust op een deel van het areaal is voor veel planten en dieren aantrekkelijk. Dit alles biedt kansen voor het versterken van zowel economie als ecologie. Bekijk hier onze brochure voor aanbevelingen om meer biodiversiteit op bedrijventerreinen te realiseren. 

Belangstelling?

Wil je onze kennis en ervaring gebruiken? Neem dan contact op met ons:

Ruud Pleune, tel. (038) 4250975 of pleune@natuurenmilieuoverijssel.nl, Projectleider Natuur Landschap Landbouw.

Marlous Goeman, tel. (038-4250966), goeman@natuurenmilieuoverijssel.nl, Projectleider Energie en Duurzaamheid.

Leander Broere, tel. (038-4250969), broere@natuurenmilieuoverijssel.nl, Projectleider Natuur en Ruimte.

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF