Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Thema-avond in de Bibliotheek aan de Beursstraat Hengelo “Boom van het Jaar”

Thema-avond in de Bibliotheek aan de Beursstraat Hengelo “Boom van het Jaar”

Organisatie:Stichting NATUUR- en MILIEURAAD Hengelo e.o.

Tijd:20.00 uur

Datum:13 december 2018

Locatie:Bibliotheek aan de Beursstraat Hengelo

Adres:Beursstraat Hengelo

Bezoek website

European Tree of the Year
Deze verkiezing maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.

Bomen vertellen verhalen
Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’ De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar bestaat sinds 2011. Nederland is het 14e Europese land dat aan de verkiezing gaat meedoen. Vorig jaar won de eik Jósef uit Polen. Hij kreeg 17.597 stemmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze eik de schuilplaats van een ondergedoken Joodse familie. De boom staat ook op het Poolse 100 zloty biljet en inspireert talloze bezoekers en kunstenaars.

De selectie
Van 21 maart tot 15 mei 2018 kon iedereen een boom nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente, etc. Een vakkundige jury koos uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden werden 31 augustus bekend gemaakt via deze website.
Van 1 september tot 15 oktober kon iedereen via de website stemmen op zijn of haar favoriet voor de nationale winnaar. De provinciale boom met de meeste stemmen wordt na 15 oktober bekend gemaakt en gekozen tot De Nederlandse Boom van het Jaar 2018. Eind oktober werd de winnaar op locatie feestelijk gehuldigd. Na een heel korte pauze komt Ronald Schutte van afvalverwerkingsbedrijf Twence (“Afval is grondstof”) aan het woord.

De milieuadviseur van Twence zal vertellen over historie van het bedrijf, de doelstellingen en de lange termijnvisie. Ook de huidige activiteiten op de locaties Boeldershoek (Hengelo), Elhorst Vloedbeld (Zenderen) en ’t Rikkerink (Ambt Delden) zullen worden toegelicht met bijzondere aandacht voor de milieuprestatie en het omgevingsmanagement.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF