Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
In het spoor van de Knoflookpad

In het spoor van de Knoflookpad

Organisatie:Anura & Lepidosauria werkgroep

Tijd:19.30 uur

Datum:13 december 2018

Locatie: Vrieze's Erfgoed Wapenveld

Adres:Groteweg 54 Wapenveld

Kosten:vrijwillige bijdrage in principe gratis

Meer informatie:Marc Abuys / Anura werkgroep

Bezoek website

Amfibieën in Nederland staan onder druk door verzuring,verdroging, verkleining van leefgebied en verschillende niet-natuurlijke infrastructurele werkzaamheden wat versnippering in de hand werkt . Amfibieën zijn bovendien gevoelig voor klimaatverandering en komen reeds vanwege exotenverspreiding gevaarlijk infectieziekten voor.

Welke Amfibieën komen in de omgeving van de Noord-Veluwe voor,hoe herkennen we deze en welke zijn erg belangrijk om te melden omdat deze expliciet zeldzaam zijn geworden ?
Een kennisgerichte ontmoeting met Anura neemt u mee in de wereld van kikkers padden en salamanders en hun kwetsbare leefgebieden . Voor erven,particuliere eigenaren beheerders met vennen en vijvers ideaal maar de voorstelling is geschikt voor elke wandelaar ,hobbyist, natuurenthousiast en jeugdige deelnemers .
Deze educatie presentatie toont inventarisaties en trends vanuit 20 jaar veldwerk op de Noord -Veluwe en Ijsseldal met speciale aandacht voor de uiterst zeldzame knoflookpad . De knoflookpad kwam in de 80 en 90’jaren voor in omgeving Hattem en Wapenveld onder meer in het Kloosterbos ,een typisch stroomdalgebied met open zandstuifkoppen waar de dieren zich ingraven in de strooisellaag en de grote voedselrijke vennen gebruikten als voorplantingswater . Helaas is de soort erg moeilijk te vinden en moet voor uitsterving gevreesd worden. Met achteruitgaan van de soort landelijk is een kweekprogramma opgezet,wie zag er ooit knoflook- of/rugstreeppadden in tuin of erf?

-groot belang van t melden van zowel knoflookpad als rugstreeppad
-kamsalamander/alpenwatersalamander in kelder of stenenstapel/erf

MELD ELK DOOD AMFIBIE in TUIN,ERF POEL of VIJVER ,(Quarantaine!)

Wees welkom op de presentatie aanstaande Donderdag op Vrieze’s Erfgoed ,neem uw kinderen mee .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF