Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Deltaplan Waterstof: De zin en onzin, kansen en ontwikkelingen van verschillende kanten belicht

Deltaplan Waterstof: De zin en onzin, kansen en ontwikkelingen van verschillende kanten belicht

Organisatie:Stichting Pioneering & Gemeente Dalfsen

Tijd:14.45

Datum:16 mei 2019

Locatie:Kulturhus De Spil, Nieuwleusen

Adres:Nieuwleusen

Meer informatie:g.brand@pioneering.nl

Is waterstof de versneller van de energietransitie en de economie van morgen of is er behoefte aan nuance? Kan de energie van windturbines en zonnepanelen grootschalig worden omgezet in waterstof én kunnen we het bestaande gasnet gebruiken voor de distributie? En is het alleen een optie voor de industrie en mobiliteit of ook voor de gebouwde omgeving?
Kortom: heeft waterstof de toekomst, wat is de zin en onzin en welke ontwikkelingen spelen er?
Programma
Welkom en toelichting op het programma
Pioneering regiocoördinator Gertjan Brand en wethouder Jan Uitslag heten u welkom waarna ze in gesprek gaan met Rob Schellekens van H2-BV over het waterstofproject voor gemeente Dalfsen van de Pioneering jubileumprijsvraag.
Waterstof ‘Niets nieuws!’
Harm Vlap, Senior Technical Consultant, Gas Quality & Transition, DNV GL, is volledig ingevoerd in de wereld van het gas. DNV GL is bij vele projecten partner op gebied van veiligheid en standaarden. Waterstof is eigenlijk niets nieuws, zeker niet onveiliger dan aardgas en voor de toekomst kunnen we eigenlijk niet zonder. Het is tegelijk wel enigszins nu of nooit.
De waterstofplannen van Gasunie
René Schutte, programmamanager waterstof Gasunie,
heeft als verantwoordelijke voor het waterstofprogramma van Gasunie deelgenomen aan de werkgroep waterstof voor het klimaatakkoord. Gasunie heeft voorgesteld om een back bone voor waterstof te realiseren in Nederland, grotendeels via bestaande infrastructuur. Zij heeft hier ervaring mee en werkt aan meerdere projecten binnen de waterstof waardeketen, zoals ondermeer een 100 MW-waterstoffabriek en waterstofopslag.
Interview met Willem Hazenberg: ontwikkelingen in Noord-Nederland
Willem Hazenberg is als projectmanager bij Stork volop aangesloten bij Hydrogreenn, de netwerkorganisatie die waterstofprojecten in Noord-Nederland stimuleert. Wat gebeurt er nu eigenlijk in Noord-Nederland? Hoe ver is de ontwikkeling nu echt? Gaat waterstof wat worden? Hoe kunnen ontwikkelingen in Overijssel aansluiten bij die van Noord-Nederland en deze versterken?
Meet@eat
Eten, drinken, ontmoeten, doorpraten en kijken bij waterstof GreenTeam Twente
Vragen en discussie: zin en onzin, kansen en ontwikkelingen
Onder leiding van Eric kouters is er gelegenheid tot vragen en discussie over waterstof. Verschillende vertegenwoordigers vanuit het speelveld in Overijssel nemen hiervoor plaats in een panel. O.a. Duurzame dorpen gemeente Dalfsen en het Waterschap Drents Overijsselse Delta zullen hier ook kort hun denkrichting, plannen of standpunten toelichten.
We sluiten deze middag af met een hapje en een drankje.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF