Groenbezig Festival Overijssel workshopoverzicht

Groenbezig Festival Overijssel - workshopoverzicht

Hier volgt een overzicht van de workshops waar je je voor kunt inschrijven. De workshops zijn informatief, veelal interactief en worden vanuit verschillende invalshoeken gegeven.

Workshops

Hier volgt een overzicht van de workshops waar je je voor kunt inschrijven. De workshops zijn informatief, veelal interactief en worden vanuit verschillende invalshoeken gegeven.

 • 1. De wilde bij: dit kun jij doen!

  Onze bijen hebben het moeilijk. De Bijenbeweging zet zich in om via allerlei initiatieven in de provincie betere leefomstandigheden voor de wilde bij te creëren. En jij kunt daarbij helpen! Hoe? Dat vertelt Annemarie je tijdens deze workshop, aan de hand van inspirerende voorbeelden van mensen die je al voorgingen. Ook praktische informatie over subsidieregelingen komen aan bod. Wie weet ga jij met een mooi idee naar huis om ook zelf of samen met je buurt de wilde bij te helpen.
  • Annemarie Kamerling (Landschap Overijssel)

 • 2. Leefruimte voor het edelhert in Overijssel

  Gaat het edelhert zich binnenkort vestigen in Overijssel? Hij komt al geregeld op bezoek.  Wat is er nodig om het edelhert zich te laten vestigen? Welke knelpunten en kansen liggen er? Wat is er al gedaan en wat kan er nog meer gedaan worden om de leefruimte voor het edelhert te optimaliseren? Na een toelichting op de ontwikkelingen, kansen en knelpunten die de afgelopen jaren onderzocht zijn, is er ruimte om vragen te stellen.
  • Sjaak van Dijk (Staatsbosbeheer)

 • 3. Zelf aan de slag op Groenbezig.nl

  Groenbezig.nl is de plek waar vrijwilligers(organisaties) elkaar vinden, inspiratie opdoen en waar veel informatie te vinden is. Het maakt het groene vrijwilligerswerk makkelijker, maar vooral nóg leuker! Alle groepen en (bewoners)initiatieven die zich bezighouden met het vergroenen van hun omgeving kunnen een plekje krijgen op Groenbezig en krijgen de mogelijkheid om hun activiteiten, cursussen, vacatures en inspirerende verhalen te plaatsen. Tijdens de workshop zie je wat je zelf kunt doen op Groenbezig.
  • Erik de Kruif (Landschap Overijssel) en Hannelore Börger (Natuur en Milieu Overijssel

 • 4. Sporen in het veld, meer dan je denkt!

  Dieren zijn overal aanwezig, maar hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Ze laten echter allemaal hun sporen achter die hun aanwezigheid verraden. Denk aan pootafdrukken, uitwerpselen, vraat- en woonsporen. In deze sessie maak je kennis met verschillende sporen en hoe die door dieren worden gemaakt. Met wat kennis van deze sporen zal je wandeling buiten nooit meer hetzelfde zijn!
  • Jeroen Kloppenburg (Weylin Tracking)

 • 5. Van tuinvijver tot paddenpoel: aanleg en beheer

  Kikkers en salamanders kunnen onze hulp goed gebruiken. Wat kun jij in je eigen omgeving doen om ze een handje te helpen? We laten zien wat er zoal in je tuin rondkruipt en hoe zelfs de kleinste tuinvijver al nieuw leven in je tuin brengt. Buiten stad en dorp kun je amfibieën helpen door poelen aan te leggen en te onderhouden. We maken kennis met aandoenlijke salamanders en grappige herriemakers als de boomkikker en sluiten af met een kijkje bij de aanleg en het beheer van enkele poelen in het buitengebied van Overijssel.
  • Jesper Berndsen (RAVON – Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland)

 • 6. Reptielen: fascinerend en koelbloedig

  Zelfs in ons koude kikkerlandje leven zeven soorten reptielen. Wist je dat zes van de zeven soorten in de provincie Overijssel voorkomen? We nemen je mee op safari door reptielenland en geven tips en tricks om deze fascinerende diergroep beter in het vizier te krijgen. Je maakt kennis met eenvoudig te realiseren en kleinschalige beheer- en herstelmaatregelen voor populaties bedreigde reptielen in Overijssel.
  • Raymond Creemers (RAVON – Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland)

 • 7. Een duik in de wereld van de teek, mug, wesp en processierups

  Je krijgt inzicht in de leefwereld van deze dieren die de natuurbeleving kunnen verstoren. Je kennis over deze dieren wordt getest en vergroot zodat je risico op overlast tot een minimum kunt verkleinen zodat je maximaal van de natuur kunt genieten.
  • Arnold van Vliet (Wageningen University&Research)

 • 8. Natuurfotografie: passie voor natuur door een lens

  Geniet je ook zo van prachtige natuurfoto’s op bijvoorbeeld social media, maar vind je het zelf lastig om zulke mooie foto’s te maken? Tijdens deze workshop neemt Clifton je mee in zijn wereld van natuurfotografie. Met tips en aan de hand van prachtige natuurfoto’s laat hij je anders door de lens kijken. Wie weet zien we straks jouw foto terug op de Groenbezig website.
  • Clifton Buitink (gepassioneerd natuurfotograaf)

 • 9. Natuurbeleving tijdens én na coronatijd

  Een workshop waarin je ook echt moet werken..! Zelf aan de slag met een aantal natuurbelevingsactiviteiten die je online kunt doen maar ook buiten. De voorbeelden zijn voor uiteenlopende doelgroepen geschikt. Na afloop weet je hoe je -op vaak heel eenvoudige wijze- zonder dure materialen net iets meer natuurbeleving toevoegt aan je ommetje of aan je excursies.

  • Thea Peters (IVN natuureducatie)

 • 10. De Overijsselse aandachtsoorten: wat kun jij doen?

  Voor sommige Overijsselse planten, dieren en leefgebieden is extra aandacht nodig. Deze zijn opgenomen in een lijst: de aandachtsoortenlijst. Planten en dieren op deze lijst willen we beschermen en sterker maken. Tijdens de workshop staan we stil bij enkele soorten van deze lijst, en passeren succesverhalen van particulieren en organisaties de revue. Verder volgt een korte toelichting op de provinciale subsidieregeling en hoe jij hier gebruik van kan maken. Met deze workshop hopen we deelnemers te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan!
  • Milou Leerling (Provincie Overijssel)

 • 11. De natuur als landschapsarchitect

  Leer het ontstaan van het landschap in Overijssel te begrijpen. In vijf minuten tijd tekent erfgoedspecialist Martijn hoe het natuurlijke landschap in Overijssel is ontstaan. Je kunt zelf meedoen door de bijgevoegde pdf te printen en je kleurpotloden bij de hand te houden. In zeven grote stappen gaan we razendsnel door de tijd: van het opstuwen van de stuwwallen tot het ontstaan van de Zuiderzee. Kortom een boeiende presentatie over het ontstaan van ons landschap, waarmee jij straks ook indruk op je eigen omgeving kunt maken.

  • Martijn Horst (Landschap Overijssel)

 • 12. Een levende tuin maak jezelf

  Ben jij een tuinliefhebber en vind je het leuk om tuinbezitters te helpen met het vergroenen van hun tuin? In deze workshop maak je kort kennis met tools om als tuinambassadeur te starten in jouw straat of gemeente. We richten ons op beginnende tuiniers. Samen met Steenbreek, KNNV, Groei&Bloei en de Vogelbescherming heeft IVN Natuureducatie een stappenplan ontwikkeld. Met dit stappenplan krijg je een voorproefje van de workshop “Een levende tuin maak jezelf”. In Overijssel willen we veel mensen aan een groene tuin helpen. Zou jij zelf die workshop willen organiseren? Neem dan deel aan deze sessie.
  • Linda IJmker (IVN natuureducatie)
 • 13. Het vinden en verbinden van vrijwilligers

  Nieuwe, actieve vrijwilligers vinden is verschrikkelijk belangrijk maar blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig. Want iedereen is druk en heeft een overvolle agenda! En dat geldt meestal ook voor de vrijwilligers die zich nu al inzetten voor jouw organisatie. Veel vrijwilligersgroepen staan dan ook te springen om extra mensen. Sommige groepen lukt het uitstekend om nieuwe mensen te vinden. De basis van hun succes is veelal een praktisch en doeltreffend plan. In deze sessie krijg je inzicht in de do’s en don’ts bij het betrekken van vrijwilligers. Wil je hier mee aan de slag, dan biedt Natuur en Milieu Overijssel je een begeleidingstraject aan.
  • Peter Adema (Natuur en Milieu Overijssel)

 • 14. Help, ik moet jongeren bereiken!

  Elk bestuur loopt er tegenaan. Hoe kan ik jongeren bereiken? Provincie Overijssel heeft al haar contactmomenten met deze doelgroep onder de loep genomen en een kennissessie ontwikkeld om samen te kijken naar de beste manieren om dit doel te bereiken. Met deze workshop krijg jij handvatten en een stappenplan om jongeren bij jouw organisatie te betrekken.

  • Jet Nieboer (IJssellandschap), Tim Beumers en Poem ter Mors (Provincie Overijssel)

 Meld je hier aan en schrijf je in voor de workshops. Aanmelden kan tot en met 21 maart.