Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Fruitbomen voor groene schoolpleinen

Fruitbomen voor groene schoolpleinen

De Fruitbomenactie is overvraagd en daarom kunnen scholen zich nu niet meer aanmelden.

Schoolpleinen worden steeds groener en gezonder. Ingewikkeld? Nee, helemaal niet. Door alleen al een paar prachtige fruitbomen te plaatsen wordt je schoolplein leuker, groener en gezonder en is er elk jaargetijde weer een andere sfeer. Fruitbomen zijn prachtig met hun bloesem in het voorjaar en kleurige appels in zomer en herfst. En wat is er nou leuker dan een appel eten die je zelf hebt geplukt?! Bovendien is het een mooie aanleiding om het in de klas over gezond eten te hebben. De provincie Overijssel financiert deze bomen. Tijdens de boomfeestdag gaf de provincie Overijssel het startsein voor de campagne “Fruitbomen voor groene schoolpleinen”.

Basisscholen die zich aanmelden ontvangen een voucher van maximaal 250 euro (zolang de voorraad strekt).  Met deze voucher kun je zelf twee halfstam fruitbomen uitkiezen en aanschaffen . Vervolgens plant je de fruitbomen samen met leerlingen op het schoolplein. De minimale dikte van de bomen moet 16 cm in omtrek zijn (maat 16-18). Op deze manier is de kans groot dat bomen binnen een jaar vruchten dragen. De voucher mag alleen besteed worden aan de boom zelf en niet aan de boompalen, grond of ander materiaal.

 

 

 

 

 

 

Type bomen
We hebben gekozen voor halfstam fruitbomen, omdat de vruchten dan makkelijk te plukken zijn. De takken van halfstam fruitbomen hangen ongeveer op 1 meter hoog. Ook is het belangrijk om te kiezen voor fruitbomen die zich zelf bestuiven. Zodat er niet twee geslachten van dezelfde boom nodig zijn om vruchten te dragen.  Denk dan met name aan appel, peer, pruim of kers.

Hulp met planten
Heb je als school hulp nodig bij het planten, ga dan zelf op zoek naar sponsoren, de gemeente of lokale natuurgroepen, zoals de bomenstichting Deventer of Zwolle Groenstad. Zij kunnen adviseren over goede plantlocaties, extra financieringsmogelijkheden en geschikte rassen. Natuur en Milieu Overijssel kan helpen met contactgegevens. Na 1 juni ontvangen alle aangemelde scholen via de mail de vouchers en nadere uitleg over de gang van zaken. Als school bepaal je zelf wanneer je de bomen plant, zolang dit maar binnen het kalenderjaar 2017 valt. De beste boomplantmaanden zijn november en december. Sommige bomen kunnen ook het hele jaar door geplant worden.

Financiële afhandeling
Een scan van de vouchers (die u ontvangt na aanmelding) en factuur van de aanschaf van de bomen stuur je per e-mail naar info@natuurenmilieuoverijssel.nl, waarna wij het uitgegeven bedrag met een maximum van 250 euro aan u overmaken. LET OP dit bedrag wordt alleen overgemaakt als je daadwerkelijk twee fruitbomen van de maat 16-18 cm in omtrek hebt  aangeschaft. Bij de aanschaf van 1 fruitboom kunnen wij helaas het geld niet overmaken.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF