Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
De Groene Visite

De Groene Visite

De Groene Visite is een provinciaal netwerk van vrijwilligers die op bezoek gaan bij aan huis gebonden dementerende ouderen en langdurig zieken. En ze gaan niet op pad met lege handen. Ze nemen ‘De Natuur’ mee naar binnen. Hiervoor gebruiken de vrijwilligers thematische natuurkoffers. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een bolster van de tamme kastanje, het ruiken van gedroogd gras of het proeven van rijpe bramen, worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur haalt De Groene Visite herinneringen naar boven en komen gesprekken op gang. Daarmee is De Groene Visite een sociaal project met aandacht voor het welzijn van ouderen en zieken. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Eind 2013 is er vanuit Overijssel meegedaan aan een landelijke wedstrijd. We hebben een hoofdprijs van €25.000,- gewonnen bij Groen en Doen, een programma van het ministerie van EZ om vrijwilligerswerk op het gebied van natuur- en landschapsbeheer en ‘groen in de stad’ te ontwikkelen en te stimuleren. Daarnaast heeft ook het Ouderen Fonds Sluyterman van Loo  financiering gegeven voor het werven en trainen van nieuwe vrijwilligers. Met deze financiële middelen hebben we in 2014 en 2015 in Overijssel nieuwe regio’s kunnen opzetten waar meerdere getrainde vrijwilligers actief zijn.

Natuurkoffers
Er zijn vijf verschillende natuurkoffers:

  • Lente
  • Zomer
  • Herfst
  • Winter
  • De Boerderij

Vrijwilligers
De vrijwilligers van de Groene Visite brengen op aanvraag een bezoek aan zorginstellingen in hun eigen regio. De kosten voor een bezoek variëren van 15 – 25 euro. Heeft u interesse? Neem dan contact op met de coördinator van uw regio:

Coördinator regio Noordwest Overijssel: Gerry Teurlinckx gerryteu@planet.nl
Coördinator regio Zwolle: Wietske van Santen de Vries vansantendevries@home.nl
Coördinator regio Almelo: Laura Brummelhuis info@natuurhusalmelo.nl
Coördinator regio Noordoost Twente: Theo von Piekartz theovonp@hotmail.com
Coördinator Hardenberg: Aart Bentsink a.bentsink@vodafonethuis.nl

Meer informatie
Wil je meer informatie over De Groene Visite? Neem dan contact op met Annefloor Zuurbier, projectleider Educatie, Participatie en Campagnes, zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl, tel. (038) 425 09 60.

1.Logo_DeGroeneVisite_Digitaal

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF