Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
De Groene visite brengt groene herinneringen boven bij ouderen

De Groene visite brengt groene herinneringen boven bij ouderen

De Groene Visite is een provinciaal netwerk van vrijwilligers in Overijssel die op bezoek gaan bij immobiele dementerende ouderen, woonachtig in een verzorghuis of verpleeghuis. De vrijwilligers gaan niet op pad met lege handen. Ze nemen een thematische natuurkoffer mee die gevuld is met ‘De Natuur’ uit de eigen omgeving. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een kastanje bolster, het ruiken van gedroogd gras of het proeven van rijpe bramen worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Dit project voeren wij uit samen met Zwolle Doet, IVN vrijwilligers en ouderen Belangen Organisaties Overijssel. Eind 2013 wonnen we een van de hoofdprijzen bij Groen en Doen. Ook krijgen we financiele ondersteuning vanuit het Fonds Sluyterman van Loo.

Op stap met de natuurkoffer
De vrijwilligers van de Groene Visite werken samen binnen een eigen regio (gemeente). Een regio heeft ongeveer 5 tot 10 vrijwilligers waaronder een coördinator. Deze coördinator schrijft zorginstellingen aan en plant de bezoeken. De vrijwilligers werken in principe in duo’s. Zij brengen een bezoek aan dementerende ouderen in verzorg- en verpleeghuizen in hun eigen regio. Aan de hand van de meegebrachte voorwerpen gaan zij in gesprek met de bewoners. De vrijwilligers stellen zelf een eigen natuurkoffer samen, maken promotie voor de Groene Visite en onderhouden de thematische natuurkoffers.

Vacature
In Overijssel zijn er binnen drie regio’s vrijwilligers actief met de natuurkoffer. Regio Noordwest Overijssel en regio Zwolle staan open voor nieuwe vrijwilligers. Zij willen hun vrijwilligersgroep graag uitbreiden met nieuwe mensen voor de Groene visite. Ook zijn wij opzoek naar vrijwilligers die met elkaar  een nieuwe regio willen opstarten. Wij kunnen ondersteuning bieden bij de opstart.

Klik hier informatie over deze vacature.

Meer informatie
voor meer informatie over de Groene visite kun je contact opnemen met Annefloor Zuurbier, tel. (038) 4250960 of zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF