Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Dwarsgracht bijeenkomst: landschapsbeheer door bewoners

Dwarsgracht bijeenkomst: landschapsbeheer door bewoners

Op zaterdag 23 november organiseerde Natuur en Milieu Overijssel in Dwarsgracht, in de kop van Overijssel, een keukentafelbijeenkomst Natuur- en landschapsbeheer door bewoners. Maar liefst acht lokale bewonersinitiatieven uit heel Overijssel presenteerden zich  aan de keukentafel bij de Familie Spijker. Kijk hier het filmpje dat we van de dag maakten.

Het oudste initiatief, KNNV Oostermaet Deventer, dateert van 1970, dus ver voor de komst van de participatie samenleving. In Dwarsgracht beheren de Noabers van Zudert een aantal gebieden in hun buurtschap. Deze landjes werden vroeger door boeren onderhouden, maar die zijn vrijwel allemaal verdwenen. Betrokken bewoners namen hun rol over. In het nabijgelegen Jonen bezochten we per boot het gebied waar Stichting Natuurlijk Jonen voorkomt dat een uniek openwatergebied verlandt en bos wordt. Ook aanwezig waren Grensvisie Blesdijke paasloo, Natuur en Milieu Ootmarsum, Natuur en Milieu Haaksbergen, Stichting Vloeivelden De Krim en mensen van Belt-Schutsloot. Opvallend bij alle initiatiefnemers is niet alleen de grote passie voor hun natuurgebied, maar ook de enorme kennis en ervaring met natuur(beheer).

Sociale cohesie De groepen merken dat lokaal natuurbeheer niet alleen een prachtig landschap oplevert, maar ook de  sociale cohesie bevordert. Veel gehoorde problemen zijn de bureaucratie, dure vergunningen en onbekendheid bij gemeenten. De organisaties maken zich verder zorgen over de continuïteit van hun initiatieven en de financiering. Het met elkaar delen van ervaringen tijdens de keukentafelbijeenkomst in Dwarsgracht was dan ook bijzonder inspirerend voor alle 24 aanwezigen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF