Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Bewoners herstellen de slenk bij Deventer

Bewoners herstellen de slenk bij Deventer

Oostermaet Hans in het veld 24Niet ver van Deventer, oostelijk van Lettele ligt ‘’het Oostermaet” , een prachtig uitgestrekt landgoed van bossen, monumentale boerderijen, oude jachthuizen en rododendrons. Hier vind je de Slenk, een klein beschermd natuurgebied van 7,2 hectare groot en  al 44 jaar dé grote hobby van Hans Grotenhuis,  vrijwilliger bij de KNNV. 

Hier is hij wekelijks te vinden, om botanisch onderzoek te doen en met een kleine groep mensen  en met de eigenaar, Stichting IJsselland, te maaien, struiken uit te spitten en bomen te dunnen. Een dotterbloemhooiland is zijn droom.

Met vallen en opstaan
Hans Grotenhuis vertelt hoe hij de afgelopen jaren te werk gegaan is. “Van de mensen uit Lettele weten we dat dit vroeger een extensief hooiland was. In 1970 was daar echter nauwelijks meer iets van te zien. Het was sterk verwaarloosd en dicht begroeid met onder andere Amerikaanse vogelkers.” Wat de beste beheersmaatregelen zijn om De Slenk weer in oude glorie te herstellen bleek een kwestie van trial and error. “Met scholen en omwonenden begon de KNNV met het omzagen van de prunussen, maar dat bleek onvoldoende effectief. We moesten de bomen rigoureus uitspitten.  Zwaar werk waar niet iedereen warm voor liep. Zo bleef er uiteindelijk een kleine kern van mensen over die langzaam maar zeker zorgt dat het open karakter van de Slenk weer terug kwam“. Nu is de situatie stabiel,  zorgt de Stichting IJsselland voor het maaibeheer en is er 1 a 2 keer per jaar een beheerdag met 10 tot 15 vrijwilligers. Daarvoor leent Hans gereedschap van de Stichting IJssellandschap. Er zijn inmiddels met behulp van subsidieregelingen een aantal  hydrologische maatregelen genomen om water vast te houden en ijzerrijke kwel weer terug te krijgen. “Ik heb menig uurtje besteed aan dit natuurgebied, maar ik heb er niet alleen een prachtig stuk natuur voor terug gekregen. Ik heb ook heel veel geleerd, nieuwe mensen leren kennen en goede verstandhouding met IJssellandschap.”

Meer weten? Kijk ook op de website: http://www.knnv.nl/afdeling-deventer/oostermaet-0

 

 

Over zijn natuurproject Oostermaat van Stichting IJssellandschap: http://www 5.knnv.nl/afdeling-deventer/oostermaet-0

Al doende leren/met vallen en opstaan


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF