Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
De staat van je straat

De staat van je straat

Matthijs Nijboer

Door: Matthijs Nijboer (directeur Natuur en Milieu Overijssel)

De staat van je straat!

Vorige week was de uitreiking van de groenste straat van Overijssel. Met dit initiatief stimuleert de provincie Overijssel bewonersinitiatieven om hun straat te vergroenen. Raalte, Dalfsen en Goor waren de winnaars, maar eigenlijk waren alle straten winnaar. Meer groen in je directe leefomgeving zorgt voor minder hitte en wateroverlast, maar heeft bijvoorbeeld ook een positief effect op de sociale cohesie en de gezondheid. Zelf was ik ook enkele weken geleden actief met de aanleg van geveltuintjes in onze eigen buurt. Erg leuk om samen met alle buren te doen!

In het introductieprogramma van de nieuwe statenleden was ik ook in de gelegenheid om een kijkje in een straat te nemen. In wijk De Nijverheid in Hengelo werd een introductie gegeven over het programma Nieuwe Energie Overijssel en mocht ik als één van de partners wat vertellen over de ambities van de provincie ten aanzien van de energietransitie. Daarna volgde een verhaal van de wethouder Claudio Bruggink en Harry Rupert van de woningbouwcorporatie Welbion over de aardgasvrije wijk die ze willen realiseren. Duidelijk was dat bewonersbetrokkenheid essentieel is om deze ingrijpende transitie mogelijk te maken. In hun verhaal werd ook duidelijk dat het om meer gaat dan aardgasvrij: klimaatadaptatie en circulariteit waren ook belangrijke aandachtspunten.

Het is mooi om te zien dat we op allerlei manieren bezig zijn om onze straten meer toekomstbestendig te maken. Hierin hebben natuurlijk bewoners een centraal rol, want het is tenslotte niet alleen de straat van de staat.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF