Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Circulaire economie

Circulaire economie

Natuur en Milieu Overijssel motiveert bedrijven tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met bijvoorbeeld de MVO award en stimuleert het Overijssels netwerk circulair ondernemen. Ook werken we aan de ontwikkeling van een bedrijvenfonds van waaruit men een beroep kan doen op onze (onafhankelijke) expertise.

De projecten die wij in het kader van circulaire economie uitvoeren zijn onder andere:

 • MVO Award
  MVO Award Zwolle
  Samen met Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle (DORZ) en Zienergie organiseren wij de ‘MVO Prijs Regio Zwolle’. Een prijs die ondernemers beloont  die een voortrekkersrol hebben in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De MVO Prijs is voor ondernemers die nut en noodzaak zien om hun bedrijfsvoering af te stemmen op samenleving en milieu, en die op maatschappelijk, ecologisch en economisch terrein succesvol zijn. De prijs werd eerder gewonnen door drukkerrij Zalsman uit Zwolle, Wezenberg Transport uit IJsselmuiden en BMA Ergonomics. Zie ook elders op onze website.
 • Bedrijfenfonds
  Natuur en Milieu Overijssel heeft sinds  2015 een bedrijvenfonds voor bedrijven uit Overijssel. Als deelnemer aan het bedrijvenfonds kunt u gebruik maken van een kritische, maar vooral oplossingsgerichte beschouwing door lokale, externe experts op het gebied van natuur, milieu, water, duurzaamheid en samenwerken met mensen in de directe omgeving. De feedback en adviezen bieden uw bedrijf nieuwe inzichten en aanknopingspunten en een positieve PR.

 

 • Circles voor krachtenbundeling circulaire economie oost-Nederland
  Bedrijven, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen in Oost-Nederland werken samen aan het omvormen van de economie tot een systeem waarbij alle gebruikte grondstoffen hoogwaardig opnieuw worden gebruikt: circulaire economie. Om versnippering te voorkomen en elkaar te versterken heeft  een groot aantal partijen zich geschaard achter CIRCLES, een initiatief dat de komende jaren van Oost-Nederland koploper wil maken in de circulaire economie. Natuur en Milieu Overijssel maakt deel uit van Circles. Om voortgang te boeken in het realiseren van een circulaire economie gaat het cluster werken aan de vertaling op de werkvloer. Zo worden er nu al concrete best practices ontwikkeld met Koninklijke Auping, Solidpack en Interface. De praktijkvoorbeelden bij deze bedrijven laten zien dat het mogelijk is om kringlopen te sluiten, werkgelegenheid van lagelonenlanden terug te halen naar Nederland en nieuwe business modellen te ontwikkelen.

 

 • Hessenpoort Natuurlijk
  hessenpoort_1Op initiatief van het bedrijf Wehkamp werken Natuur en Milieu Overijssel, RVO/DuurzaamDoor, lokale natuur- en milieuorganisaties en de Ondernemersvereniging Hessenpoort aan het vergroenen van bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Wehkamp is sinds enige tijd gevestigd op Hessenpoort en heeft uit eigen beweging besloten rond haar gloednieuwe distributiecentrum een groene heemtuin aan te leggen van 11.000 m2. In deze heemtuin is veel aandacht voor biodiversiteit en educatie. Het bedrijf vindt het van groot belang dat Hessenpoort een groenere en duurzamere uitstraling krijgt. Inmiddels is de Initiatiefgroep Hessenpoort, Natuurlijk! opgericht. In deze initiatiefgroep werken bedrijven, lokale natuur- en milieuorganisaties, gemeente en provincie samen aan plannen waarmee Hessenpoort natuurrijker ingericht kan gaan worden. In de toekomst gaan zij het onderwijs en onderzoek betrekken bij dit initiatief.

Interessante publicaties en filmpjes
Economie en ecologie hand in hand op Hessenpoort

Meer weten, vragen of tips?
Neem contact op met Marlous Goeman, goeman@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038-4250966.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF